Αγώνας δρόμου για έγκριση μέχρι την Τρίτη

http://s.enet.gr/resources/2013-04/4--2-thumb-thumb-large.jpg

Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα έως την Τρίτη και τις πληροφορίες από τις επαφές του οικονομικού επιτελείου να αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με την τρόικα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά από τρισήμιση ώρες συνομιλιών, παρουσία και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι διαμορφώθηκε ένα δίκαιο και λογικό πλαίσιο, το οποίο θα παρουσιαστεί στην τρόικα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του δημόσιου τομέα. “Κάναμε συντονισμένη προσπάθεια να κλείσουν τα εκκρεμή θέματα, ελπίζω ότι το πλαίσιο που διαμορφώθηκε θα γίνει δεκτό από την τρόικα το βράδυ της Κυριακής” είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε ότι η συφμωνία σέβεται το Σύνταγμα και η μείωση του προσωπικού θα γίνει εμπρόθεσμα, νόμιμα και με αποτελεσματικό τρόπο, με αξιολόγηση φορέων και υπηρεσιών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις όπου χρειάζεται και κινητικότητα υπαλλήλων όπου μπορεί να λειτουργήσει.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει στα χέρια της το τελευταίο πρόγραμμα παλαιού τύπου και πρέπει να το εκμεταλλευτεί ώστε να βγει από την εικόνα της κρίσης και της αβεβαιότητας. “Δεν γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι να έχουμε γενική διαπραγμάτευση με όλα τα ζητήματα ανοιχτά” είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι μετά το ζήτημα του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης πρέπει να ασχοληθεί η κυβέρνηση με την ανεργία, τις ρυθμίσεις των υποχρεώσεων για ασφαλιστικές εισφορές και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι συμφωνίες θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελείς- και οι τράπεζες οφείλουν να αντιληφθούν ότι είναι καλύτερα να έχουν ρυθμισμένα παρά κόκκινα δάνεια, κατέληξε ο κ.Βενιζέλος. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ανευθυνότητα και για έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου.

“Η διοικητική μεταρρύθμιση θα γίνει με αξιολόγηση δομών, θεσμών και προσώπων και οι υπάλληλοι θα κριθούν στη βάση της αξιολόγησης καθώς οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να έχει σχέση με το κράτος δικαίου ” είπε από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης και συμπλήρωσε: “υπερασπίζομαι το Δημόσιο βάση του Συντάγματος”. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι οι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους ενώ οι μη επίορκοι δημόσιοι υπάληλλοι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα.

Εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει, θα είναι περισσότεροι από 180.000. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί που χρειάζεται και αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν και το προσωπικό τους εφόσον αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται, θα βγαίνει εκτός. Για τον αριθμό των επιόρκων, ο κ.Κουβέλης είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός γιατί αυτό θα ήταν αυθαίρετο. “Δεν είμαστε μια χώρα που ζητάμε να κοπούν κεφάλια χωρίς νομική διαδικασία” τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε: η τρόικα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να ζητά την ικανοποίηση των απαιτήσεών της χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες.

Την εκτίμηση ότι μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας διατύπωσεε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους σε όλα τα πεδία, “για τον τρόπο με τον οποίο καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό, για τις ρυθμίσεις δανείων και οφειλών, φορολογικών και ασφαλιστικών, για τη μείωση της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, για την πρόβλεψη για αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων με διάφορους τρόπους και την ισόποση, δηλαδή 15.000 προσλήψεων στο δημόσιο, με αξιοκρατία, νέων παιδιών”. Ο κ.Σταϊκούρας σημείωσε ότι η συμφωνία θα είναι επωφελής για τη χώρα καθώς σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας, θωρακίζεται η χώρα και δημιουργούνται θετικές προοπτικές.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας είχε αναφερθεί με συνέντευξή του στην Ημερησία του Σαββάτου ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται».

www.enet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.