Το δημοφιλές WikiLeaks κατάφερε σήμερα να δημοσιεύσει σχεδόν 1.7 εκατομμύρια διπλωματικά αρχεία από την περίοδο 1973-1976. Πρόκειται για αρχεία που αφορούν την περίοδο που ο Χένρυ Κίσινγκερ κινούσε τα νήματα σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Η συμμετοχή της Αμερικής σχεδόν σε όλες τις δικτατορίες την δεκαετία του 1980 ήταν κοινό μυστικό, όμως το WikiLeaks έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει όλα αυτά που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε λίγο πολύ ως αστικούς μύθους.

Ο Χένρυ Κίσινγκερ, Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής την περίοδο 1973-1976, έγινε γνωστός για τα ανθελληνικά του αισθήματα, κάτι που αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά με την παρακάτω φράση.

“Ο λαός των Γκρεκών είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευθή. Γι’ αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκασθή να συμμορφωθή. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε την δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, ώστε να μην μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή την νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας.”

Ίσως γι’ αυτό, όπως αποδεικνύεται από τα αρχεία της εποχής, προσπάθησε να καταπατήσει κάθε μορφή ελευθερίας με την χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα θα έπρεπε να έχουν δημοσιευτεί από την κυβέρνηση της Αμερικής 25 χρόνια μετά την δημιουργία τους, όμως κρατήθηκαν απόρρητα για προφανείς λόγους.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την σημερινή ανακοίνωση και να αναζητήσετε ολόκληρα τα έγγραφα κάνοντας κλικ στην πηγή του άρθρου.

wikileaks.org

Μ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.