Εξοφλούνται πάροχοι υγείας, απλήρωτοι οι γιατροί που εξετάζουν υποψήφιους οδηγούς

«Τρύπα» 300 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΠΥΥ το πρώτο τρίμηνο

Στο τέλος του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και τους προμηθευτές υλικών και φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν καταβληθεί από τους αρμοδίους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) 1,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, τα μαντάτα για τον ΕΟΠΥΥ δεν είναι ιδιαιτέρως καλά, αφού το πρώτο τρίμηνο του 2013 έκλεισε με μία «τρύπα» 300 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο έλλειμμα δημιουργήθηκε εξαιτίας της μη καταβολής από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ κ.ά.) του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, από 930 εκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να δώσουν τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ το πρώτο τρίμηνο του 2013, κατέβαλαν 620 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως, κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο, ο πρώτος εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του προς τον Οργανισμό.

Στη σειρά για πληρωμή

Να σημειωθεί ότι για την πληρωμή όλων των παρόχων (γιατροί, φαρμακοποιοί κ.ά.) για υπηρεσίες υγείας που είχαν προσφέρει ως και τον Δεκέμβριο του 2012 έχει ήδη δοθεί η σχετική εντολή. Επίσης, οι ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης θα εξοφληθούν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012. Με πιο αργούς ρυθμούς εξοφλούνται τα χρέη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, καθώς οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ θεωρούν ότι πληρώνονται και απευθείας από τα φαρμακεία.

Παρά ταύτα, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων διαμαρτύρονται ότι μόλις στα τέλη της εβδομάδας που πέρασε εισέπραξαν την προκαταβολή μηνός Σεπτεμβρίου 2012 και αυτή ύστερα από έντονες αντιδράσεις. Καταγγέλλουν δε τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ «για τη μεροληπτική της συμπεριφορά καθώς εξοφλεί πρώτα τους φαρμακοποιούς, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους παρόχους υγείας».

Έναν χρόνο απλήρωτοι

Αδιανόητη είναι κατά τους εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) η μη καταβολή, τον τελευταίο χρόνο, της αποζημίωσης στους γιατρούς που ελέγχουν την υγεία των υποψήφιων οδηγών.

Σε επιστολή του ΙΣΑ προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωστή Χατζηδάκη αναφέρεται ότι οι γιατροί (οφθαλμίατροι και παθολόγοι) δεν έχουν πληρωθεί μολονότι οι οδηγοί έχουν προκαταβάλει με τα παράβολα (για την έκδοση άδειας οδήγησης) την ιατρική αμοιβή. Οι δε γιατροί έχουν ήδη εκδώσει τα απαιτούμενα παραστατικά και έχουν φορολογηθεί γι’ αυτά.

Φυντανίδου Ελενα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.