Το ξενοδοχείο – ορόσημο της ελληνική πρωτεύουσας εγκαινιάστηκε στις 20 Απριλίου 1963

Το Hilton Αθηνών έγινε 50 ετώνΠενήντα χρόνια από τη λειτουργία του γιορτάζει το Hilton Αθηνών, ξενοδοχείο-ορόσημο για την ελληνική πρωτεύουσα. «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου», είχε δηλώσει ο ιδρυτής της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας Κόνραντ Χίλτον, στην τελετή επίσημων εγκαινίων που έγινε στις 20 Απριλίου 1963, με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους απ’ όλον τον κόσμο και αποτέλεσαν πρωτοφανές γεγονός για τα κοσμικά χρονικά της πόλης.

Το Hilton Αθηνών έγινε 50 ετών

Την κατασκευή του ξενοδοχείου χρηματοδότησε η Ιονική Τράπεζα, η οποία μετονομάστηκε σε «Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Η Ιονική Α.Ε.». Το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε ποτέ στην Αθήνα ήταν ένα πρωτοφανές σε μέγεθος και πολυτέλεια ξενοδοχείο, ενώ από αρχιτεκτονικής άποψης συνδύαζε την επιβλητική μεγαλοπρέπεια με την αρχαιοελληνική λιτή γραμμή. Τα σχέδια οφείλονται στους αρχιτέκτονες Εμμανουήλ ΒουρέκαΠροκόπη ΒασιλειάδηΣπύρο Στάικο και Αντώνη Γεωργιάδη. Ηταν ανάμεσα στα κτίρια που καθόρισαν την αρχιτεκτονική αισθητική της δεκαετίας του ’60 και παρά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, είχε έντονα ελληνικά στοιχεία, χάρη στη χρήση του Πεντελικού μαρμάρου και τις μνημειώδεις ανάγλυφες συνθέσεις του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη με την αρχαϊκή τους θεματολογία.

Το Hilton Αθηνών έγινε 50 ετών

Το κατώφλι του ξενοδοχείου έχουν διαβεί πλήθος μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως αρχηγοί κρατών, διάσημοι καλλιτέχνες, επιστήμονες διεθνούς κύρους, από τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Φρανκ Σινάτρα ως τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν και τον Αντονι Κουίν. Το εμβληματικό ξενοδοχείο εξελίχθηκε και σε σημείο αναφοράς των Αθηναίων, οι οποίοι δοκίμασαν για πρώτη φορά αμερικάνικα χάμπουργκερ και κλαμπ σάντουιτς στο Βυζαντινό και κοκτέιλ στο Galaxy Bar. Παράλληλα, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το Hilton Αθηνών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με τη Μαριλένα Λιακοπούλου, η οποία ίδρυσε τη γκαλερί «Χίλτον» οργανώνοντας μια σειρά από ιστορικές εκθέσεις την περίοδο 1968-1972. Σήμερα, το Hilton ενσωματώνει μια σειρά εξαιρετικών έργων τέχνης μεγάλων ελλήνων καλλιτεχνών, ενώ διοργανώνει συχνά εκθέσεις νέων, ανερχόμενων καλλιτεχνών στο χώρο του lobby με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Hilton Αθηνών έγινε 50 ετών

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, έγιναν έργα ανακαίνισης και προσθήκης νέας πτέρυγας, που ολοκληρώθηκαν το Α’ τρίμηνο του 2004, από τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη και Χάρη Μπουγαδέλη. Η συνολική δυναμικότητά του ξενοδοχείου πλέον ανέρχεται σε 506 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, έναντι 453 δωματίων κατά το παρελθόν. Το 2004 το  Hilton Αθηνών ήταν η επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 ήταν η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

Το Hilton Αθηνών έγινε 50 ετών

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων, το Hilton Αθηνών δημιούργησε ένα επετειακό πακέτο διαμονής (www.hiltonathens.gr), ανακοίνωσε διαγωνισμό φωτογραφίας στην επίσημη σελίδα του στο Facebook (facebook.com/HiltonAthens), ενώ ετοιμάζει επετειακή έκδοση του Hilton Athens Magazine που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Μαΐου.

ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.