Κλιμακώνει τις προσπάθειες εκμετάλλευσης της κυπριακής κρίσης η Τουρκία επαναφέροντας διαρκώς ζήτημα λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν, αλλά και την απειλή διχοτόμησης.

Στη μονίμως εκβιαστική επιχειρηματολογία της η Άγκυρα προσθέτει τώρα την προοπτική υπέρβασης της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία βρίσκεται η Μεγαλόνησος μέσω της επίλυσης του Κυπριακού, με τους όρους βέβαια που εννοεί η Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μια από τις πολλές παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα, δήλωσε ότι «τα βήματα που θα γίνουν προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού, θα διευκολύνουν στο να ξεπεράσει η ελληνοκυπριακή πλευρά το οικονομικό της πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να δει το θέμα αυτό με κάποιο όραμα»!

Όσον αφορά στο ποιο μπορεί να είναι αυτό το όραμα, η απάντηση είναι το… γνωστό σχέδιο: «Αν το 2004, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έλεγε “όχι” στο σχέδιο (σ.σ.: Ανάν), στο οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά είπε “ναι”, δεν θα είχε δημιουργηθεί η κρίση».

Ο Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τουρκική οικονομική ισχύ της Τουρκίας σημειώνοντας με αρκετή δόση χαιρεκακίας ότι η Κύπρος θα πρέπει να… μετανιώνει τώρα επειδή έκλεινε τον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας.

«Η αναπτυσσόμενη οικονομία της Τουρκίας μπορεί να προσφέρει ευημερία και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, δυστυχώς, όμως, υιοθέτησαν μια πολιτική κλιμάκωσης της κρίσης (στο Κυπριακό) και επέλεξαν να κλείσουν το δρόμο της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Ελπίζουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα κινηθεί σύντομα».

Ο Νταβούτογλου προχώρησε και στο διά ταύτα το οποίο απασχολεί την Άγκυρα περισσότερο, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της περιοχής.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε μεγάλο λάθος. Με τη λύση του Κυπριακού, όλα, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών πηγών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειρηνικά» και επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία μιας τεχνικής επιτροπής που θα διαχειρίζεται τα έσοδα από τον ορυκτό πλούτο του νησιού. Σε διαφορετική περίπτωση απείλησε, πάλι, με διχοτόμηση.

«Εάν, όμως, μας λένε ότι “ο Nότος ανήκει σε εμάς και ο Bορράς σε εσάς”, τότε ας θέσουν το θέμα της λύσης των δύο κρατών. Κανείς δεν ωφελείται από τη συσκότιση αυτού του θέματος».

Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια εν τω μεταξύ και στο Αιγαίο με το βλέμμα της Άγκυρας σταθερά στραμμένο στην ελληνική ΑΟΖ. Οι γείτονες έχουν προγραμματίσει για τις επόμενες ημέρες μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης στο Αρχιπέλαγος με την ονομασία «Αnadolu Yιldızı» (σ.σ.: το Αστέρι της Ανατολίας).

Η άσκηση θα διεξαχθεί από τις 16 έως και 19 Απριλίου και θα συμμετάσχει, εκτός από μονάδες των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου «η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Τουρκίας και στα διεθνή ύδατα και τον εναέριο χώρο του Αιγαίου και στο βουνό Dumanlı κοντά στα παράλια του Αιγαίου».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην άσκηση έρευνας και διάσωσης θα συμμετάσχουν πολεμικά πλοία, αεροσκάφη, ελικόπτερα και ομάδες έρευνας και διάσωσης όλων των Σωμάτων, όπως και της Ακτοφυλακής. Αποστολές θα αναλάβουν και οι άνδρες ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού.

Η Άγκυρα προσπαθεί εδώ και χρόνια να διεκδικήσει την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο επιχειρώντας να αποδείξει ότι έχει μεγαλύτερες δυνατότητες και αποτελεσματικότερα μέσα, επιδίωξη που εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και των ρόλων που έχουν ανατεθεί στην Ελλάδα από διεθνείς οργανισμούς.

Μ. Κωστίδης – Λ. Καλαρρύτης, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.