Για σημαντική πρόοδο έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών

Τρεις ώρες περίπου διήρκεσε ι η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικα Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση φορολογίας

Νωρίτερα, και βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τα μέλη της τρόικας, ο κ. Στουρνάρας είχε κάνει λόγο για σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων, παραδεχόμενος, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα.

Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία, είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τους πολιτικούς αρχηγούς, Ευάγγελο Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ και Φώτη Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ, και τους ενημέρωσε για το περιχεχόμενο της συζήτησης, που είχε με τα μέλη της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, «αγκάθι» στη συνομιλία των δύο πλευρών παραμένει η κινητικότητα στο Δημόσιο, με τους εκπροσώπους της τρόικας να ζητούν συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων. Σύμφωνα με πηγές της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Σαμαράς ανέφερε στον Φ. Κουβέλη ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ότι αναζητείται η χρυσή τομή σε όλα τα ζητήματα.

Πληροφορίες πριν τη συνάντηση, ανέφεραν ότι ο κ. Σαμαράς θα έθετε το πολιτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πως αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνησή του. Σχετικά με την απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων από το δημόσιο, θα ζητούσε να υπάρξει ισάριθμος αριθμός προσλήψεων νέων ανθρώπων, μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα στην κοινωνία, αλλά να καλυφθούν και συγκεκριμένα κενά με εξιδεικευμένο προσωπικό.

Στο Eurogroup της 13ης Μαϊου η δόση

Στο Eurogroup της 13ης Μαίου όλα δείχνουν ότι θα κριθεί η δόση των 6 δις ευρώ που εξαρτάται από την θετική έκβαση του τρέχοντος ελέγχου, ενώ τα 2,8 δις ευρώ που αποτελούν τη δόση του Μαρτίου θα καταβληθεί προσπάθεια από την κυβέρνηση, ώστε να εκταμιευθεί εντός του Απριλίου. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η δόση των 6 δισ. ευρώ στο Eurogroup θα κριθεί στις 13 Μαΐου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας επιδιώκουν να κλείσουν όλα τα θέματα μαζί για να εκταμιευθούν τα 8,8 δις ευρώ μαζί, αλλά η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το θέμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, ώστε εντός Απριλίου να εκταμιευθούν τα 2,8 δις ευρώ και τα 6 δις ευρώ τον Μάιο.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, καθώς το πρόβλημα θα υπάρξει εάν μέχρι τις 20 Μαίου δεν έχουν εκταμιευθεί οι δόσεις. Τότε λήγουν ομόλογα της τάξης των 5,6 δις ευρώ που θα πρέπει να αποπληρωθούν από τις δόσεις που αναμένεται να εκταμιευθούν.

Τα ανοικτά μέτωπα

Σε ό,τι αφορά στα ανοικτά μέτωπα, η τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Eurobank. Η συγχώνευση δεν θα δημιουργήσει κάποιο δημοσιονομικό βάρος και δεν επιβαρυνθεί το έλλειμμα και το χρέος, όπως υποστήριξε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Στον τραπεζικό τομέα, οι ελληνικές αρχές εξετάζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα

απορροφηθούν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Proton Bank, καθώς μετά την ανάληψη από την Πειραιώς των κυπριακών τραπεζών το ζητούμενο είναι αν χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος ή όχι.

Για το θέμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου με τις απολύσεις να παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι», το ίδιο στέλεχος υποστήριξε πως ο αριθμός που θέλει η τρόικα για μείωση παραμένουν τα 25.000 άτομα. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι 1.000 επίορκοι που θα αντικατασταθούν από 1.000 άτομα με τα απαραίτητα προσόντα είναι ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης.

Παράλληλα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου επισήμανε ότι είμαστε κοντά στην εξάλειψη του δημοσιονομικού «κενού» για το 2013 που εκτιμάται στα 2,3 δις ευρώ και εκτίμησε ότι θα μηδενιστεί μέσω των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα και από τα έσοδα του φόρου που θα επιβληθεί επί των ακινήτων. Ειδικά για τον τελευταίο, το οικονομικό επιτελείο περιμένει την απάντηση της τρόικας για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις για το κλείσιμο μέρους του κενού των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από την μείωση των συντελεστών του ισχύοντος ΕΕΤΗΔΕ.

Των Σωτήρη Νίκα – Γιώργου Τερζή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.