Τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικαΗ «πολύ μικρή, έως ελάχιστη, πρόοδος σε όλα» που διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τα λόγια υψηλόβαθμου στελέχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας, ευθύνεται για την αναβολή που δόθηκε στο ραντεβου της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το απόγευμα του Σαββάτου.

Ετσι, πλεον η εκταμίευση της δόσης του πρώτου τριμήνου ύψους 6 δισ. ευρώ τοποθετείται στο Eurogroup της 13ης Μαΐου, ενώ η κυβέρνηση θα καταβάλει προσπάθεια να εξασφαλίσει τουλάχιστον την εκκρεμή δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ ευρώ, εντός του Απριλίου.

Παρόλα αυτά, η προγραμματισμένη για την Κυριακή συνάντηση των Πολ Τομσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ με τον Πρωθυπουργό αναμένεται να γίνει κανονικά.

Ειναι πιθανό, εφόσον υπάρξει πρόοδος, να ακολουθήσει το απόγευμα της Κυριακής και συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί της Κυριακής.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στην οποία μετείχαν ο Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Ακολούθησε, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενημέρωση του Πρωθυπουργού από τον Γιάννη Στουρνάρα.

Τα αγκάθια

Οπως προκύπτει από ενημέρωση στελέχους του οικονομικού επιτελείου, τα μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις ειναι το πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο και η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank.

«Το μεγάλο θέμα ειναι το Δημόσιο», σημείωσε το ίδιο στέλεχος, προσθέτοντας ότι η τρόικα περιμένει και επιμένει στο στόχο των 25.000 απομακρύνσεων, ενώ οι 1.000 επίορκοι που θα απολυθούν δεν ειναι παρά μια επιμέρους παράμετρος της διαπραγμάτευσης, «ενα μικρό κομμάτι της συζήτησης».

Σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η τρόικα εξετάζει τις επιπτώσεις από τη δημιουργία ενός τέτοιου μεγάλου μεγέθους φορέα.

Η κυβέρνηση επιμένει οτι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα ως προς το έλλειμμα και το χρέος της χώρας. Επίσης, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι εξετάζεται η σκοπιμότητα δημιουργίας ενός νέου πόλου. Mετά την απορρόφηση των κυπριακών Τραπεζών από την Πειραιώς, «κάποιος πρέπει να απορροφήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Proton Bank», σημείωσε.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν ώς τις 20 Μαίου, οπότε και λήγει ένα ομόλογο, ανέφερε η ίδια πηγή.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, το υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επεσήμανε οτι η κυβέρνηση ειναι κοντά στο να το κλείσει.

Τέλος, η τρόικα εξακολουθεί να μελετά κατά πόσον ειναι αξιόπιστη η πρόταση της κυβέρνησης για την αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

 

Ειρήνη Χρυσολωρά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.