Η πρόταση της τρόικας για απολύσεις

«Δεν τίθεται θέμα Μανιτάκη» διαβεβαίωσε ο Σαμαράς τον Κουβέλη«Δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του Αντώνη Μανιτάκη», φέρεται να διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της ΔΗΜΑΡ.

Η επικοινωνία έγινε με αφορμή το θέμα που ανέκυψε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και το «άδειασμά» του την Παρασκευή από το υπουργείο Οικονομικών ως προς τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο κ. Κουβέλης συναντήθηκε με τον κ. Μανιτάκη το μεσημέρι του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε για διασφαλιστεί ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της δόσης.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο, τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές δράσεις και τα σχέδια στελέχωσης προσωπικού των υπουργείων και φορέων.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση διεξήχθη μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, κάτι που ερμηνεύεται ως πλήρης στήριξη Κουβέλη στο πρόσωπο του κ. Μανιτάκη και στο σχέδιο που έχει υποβάλει για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο.

Η πρόταση της τρόικας για απολύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η τρόικα πρότεινε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρήσει στην απόλυση ώς τον Ιούνιο των επίορκων και των κοπανατζήδων και να τους αντικαταστήσει με ισάριθμους υπαλλήλους με όλα τα τυπικά προσοντά, με εξαίρεση του κανόνα ένα προς πέντε στις προλήψεις.

Ο κ. Μανιτάκης εκδήλωσε αδυναμία να αποδεχθεί την πρόταση, λέγοντας ότι οι αποχωρήσεις αυτών των κατηγοριών υπαλλήλων είναι αναγκαστικές, αλλά με βάση τους νόμους της χώρας και όχι χωρίς να έχουν τελεσιδικήσει.

Αυτές οι εξελίξεις έφεραν την κυβερνητική κρίση και οδήγησαν τον Πρωθυπουργό στην απόφαση να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχέδιο που παρουσίασε ο Αντ.Μανιτάκης δεν υπήρχε πρόβλεψη για οριστική απομάκρυνση ούτε όσων έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ελέγχονται πειθαρχικά, ακόμη κι αν κατηγορούνται για βαριά ποινικά αδικήματα.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, Σαμαράς και Κουβέλης συζήτησαν επίσης τις έως τώρα διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα μέλη της τρόικας, εν όψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού μαζί τους τον πρωί της Κυριακής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου, που έχει επεξεργαστεί ο Αντώνης Μανιτάκης, παραμένει η βασική διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς.

Πυρά κατά Μανιτάκη

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης δέχεται τις τελευταίες ημέρες τα πυρά κυβερνητικών βουλευτών για την αναποτελεσματικότητα στα μέτρα απομάκρυνσης των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει την Κυριακή στις 11 το πρωί κρίσιμη συνάντηση στο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της τρόικας, όπου αναμένεται να συζητηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα. Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να έχει κλείσει η νέα συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών ως τις 12 Απριλίου.

Ανοιχτά είναι πέντε ζητήματα με την τρόικα. Εκτός από το φλέγον θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων, αγκάθια αποτελούν μεταξύ άλλων οι ενστάσεις των δανειστών στη συγχώνευση Eurobank – Εθνικής Τράπεζας και το δημοσιονομικό κενό.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.