Φωτογραφία για Τσίπρας: Οχι στην πάση θυσία διάσωση του ευρώ εντός Ελλάδας...!!!Mε μια διατύπωση που μάλλον προσέθεσε περισσότερα ερωτηματικά από όσα επιχείρησε να λύσει , περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ευρώ. «Το βασικό διακύβευμα είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα. Λέμε λοιπόν ξεκάθαρα να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα πάση θυσία», ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα που κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση της έναντι της τρόικας.

O κ. Τσίπρας εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης και της γερμανικής πολιτικής, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε οι καλύτεροι μαθητές του “ΝΑΙ” στην ευρωπαϊκή τάξη, στο ευρωπαϊκό αναμορφωτήριο που ονειρεύεται ο κ. Σόιμπλε», ενόψει δε της επίσκεψης της τρόικας, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ετοιμάζεται για τη συνάντηση μαζί της «κρατώντας την ανθοδέσμη των “ναι”».

Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα διεξόδου, κανένα πρόγραμμα σταθεροποίησης» και πρόσθεσε ότι το μόνο που υπάρχει είναι «η επέλαση των δανειστών στη ρημαγμένη Ελλάδα για να αρπάξουν, όσο περισσότερα μπορούν», κάνοντας μάλιστα λόγο «για άγρια συμμορία με τα λευκά κολάρα, που πριν λίγες ημέρες ρήμαξε την Κύπρο και τώρα επιχειρεί μια νέα επιδρομή στην Ελλάδα».

Σφοδρή ήταν η επίθεση και στους άλλους αρχηγούς κομμάτων: Για τον κ. Βενιζέλο τόνισε ότι είπε “ναι” σε όλα κι ενώ ο τόπος φλέγεται, αυτός φλέγεται μόνο να ξαναγίνει υπουργός», για δε τον κ. Κουβέλη υπογράμμισε ότι «ενώ ψηφίζει “παρών” σχεδόν σε όλα, στηρίζει με πάθος την κυβέρνηση, που λέει “ναι” σε όλα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις συμμαχίες και τον χαρακτήρα της κυβέρνησης που θέλει να σχηματίσει, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα βρεθεί σε τελείως διαφορετικές συνθήκες και, ήδη, πρόσθεσε, βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με στόχο τη σωτηρία της κοινωνίας από μια μεγάλη καταστροφή.

Κι εμείς, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα συμπεριφερθούμε ούτε στις συμμαχίες μας, ούτε στους προγραμματικούς μας στόχους, σαν να είμαστε στην προ κρίσης εποχή. Άρα, είπε ο κ. Τσίπρας, θα κινηθούμε και έξω από τα «πολιτικώς ορθά» πλαίσια και επιλογές και έξω από τα μέχρι τώρα δεδομένα. Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, αλλά δεν μπορεί παρά να είναι αριστερή και ριζοσπαστική και παρέπεμψε στην πρώτη κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες που είχε ακόμη και δεξιούς υπουργούς, γιατί ήθελε να δώσει πανεθνικό χαρακτήρα, αλλά τελικά ήταν η πια αριστερή απ΄ όλες.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει σούπερ μάρκετ για να υποδεχθεί όσους αλλάζουν άποψη, επειδή αλλάζουν οι συνθήκες. Από την άλλη, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε προσωπικότητες, που ξεχωρίζουν για τη συγκρότησή τους και την προσφορά τους. Εμείς, είπε ο κ. Τσίπρας, θα σχηματίσουμε μια αριστερή κυβέρνηση που θα δώσει ριζοσπαστικές λύσεις, όπως απαιτούν τα προβλήματα της χώρας, αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να συσπειρώσει όλους τους Έλληνες.

Αναπτύσσοντας περαιτέρω τη θέση του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι για να πετύχει τους στόχους της μια τέτοια κυβέρνηση, πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις:

1. Η κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη και να πείσει ότι μπορεί να κερδίσει στη διαπραγμάτευση.

2. Ο λαός να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

3. Να υπάρχουν οι κατάλληλες συμμαχίες ώστε να μην είναι απόλυτα αρνητικός ο συσχετισμός δύναμης.

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για το τραπεζικό σύστημα και τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει φορτωθεί ένα δυσβάσταχτο χρέος για τις τράπεζες και παρόλα αυτά δεν είναι υπό δημόσιο έλεγχο κι ούτε έχουν αλλάξει οι διοικήσεις, όπως έχει γίνει σε πολλές χώρες.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε άμεσα, όσες τράπεζες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Παρεμβαίνοντας, στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης, σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καμία θεσμική ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank και αυτό, ανεξάρτητα, αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, όπως είπε. Μας είχαν πει ότι δεν υπάρχει θέμα, είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι αν υπάρχει θέμα, θα πρέπει να μάθουμε, ποιο είναι αυτό, ποιος παίρνει τις αποφάσεις και πού τις παίρνει.

Ως προς τη θέση του για το ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ΜΜΕ για παραποίηση των θέσεών του, ειδικότερα για μια φράση του ότι το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα. Τόνισε ότι σε ομιλία του στις ΗΠΑ και σε ερώτηση για τη σύγκριση Αργεντινής και Ελλάδας, είχε πει ότι υπάρχουν διαφορές. Δηλαδή, είπε, η Αργεντινή είχε εθνικό νόμισμα συνδεδεμένο με το δολάριο, ενώ η Ελλάδα έχει σε κυκλοφορία ως εθνικό νόμισμα το ευρώ. Σε τελική ανάλυση, είπε ο κ. Τσίπρας, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το θέμα του ευρώ δεν αποτελεί το επίκεντρο της πολιτικής του, γιατί το βασικό δίλημμα δεν είναι με ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα, αλλά να μην έχουμε λιτότητα.

Και ανέφερε ως παράδειγμα ότι κι οι γειτονικές μας χώρες, η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν είναι στο ευρώ αλλά έχουν πολύ σκληρή λιτότητα. Άρα, πρόσθεσε, βασικό μας θέμα είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα και την καταστροφή. Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη και το ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα και κυρίως όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα πάση θυσία. Τι θα πει πάση θυσία, διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Να πάει η ανεργία στο 60%; Είναι ανατριχιαστικό αυτό, είπε χαρακτηριστικά και «καλωσόρισε» την κυβέρνηση στην ίδια λογική, αναφερόμενος στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «φετίχ είναι η Ελλάδα».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για απόπειρα “κουκουλώματος” της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ κι εξέφρασε την απορία του γιατί μήνες τώρα δεν υπάρχει πόρισμα του ΣΔΟΕ σχετικά με τους καταθέτες.

Επίσης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, κάνοντας λόγο για σκανδαλώδη λειτουργία, για έλλειψη διαφάνειας και νομιμότητας. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κανείς δεν έχει ασυλία, κυρίως όσοι διαχειρίζονται δημόσια περιουσία.

Κεδίκογλου: Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο μέσα στο ευρώ

Mε ειρωνική ανακοίνωση απάντησε η κυβέρνηση στη σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για αντιφάσεις όσον αφορά την τοποθέτησή του έναντι του ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφέρει:

«Ο κύριος Τσίπρας ήταν σαφής: Τρίτη- Πέμπτη- Σάββατο μέσα στο ευρώ, Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή έχουμε δραχμή και την Κυριακή δημοψήφισμα. Ήταν επίσης ξεκάθαρος ότι το “μεγάλο του σχέδιο” είναι να εκβιάσει εταίρους, δανειστές και Ευρώπη».

Ο κ. Κεδίκογλου προσθέτει ότι ο κ. Τσίπρας από τη στάση του για την Κύπρο, δεν κατάλαβε τίποτα και καταλήγει: «προβλέπουμε ότι ο κύριος Τσίπρας θα συνεχίσει να ακροβατεί μεταξύ του κυρίου Λαφαζάνη και του κυρίου Αλαβάνου. Αν τώρα αυτές οι ακροβασίες βλάπτουν τον τόπο, ελάχιστα τον απασχολεί».

ΠΑΣΟΚ: Κοινοτοπίες, λεονταρισμοί και αντιφάσεις

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας «έδωσε μία ακόμη συνέντευξη Τύπου γεμάτη κοινοτοπίες, λεονταρισμούς και αντιφάσεις για να κρύψει την αμηχανία που του προκαλούν τα δύο πρόσφατα στρατηγικά του ατοπήματα».

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ προσδιορίζει ως «στρατηγικά ατοπήματα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τις «εθνικά ανεύθυνες και επικίνδυνες θέσεις του σε σχέση με την Κύπρο» και την «απελπισμένη σύμπραξή του με τον κ. Καμμένο».

«Αυτά δεν μπορεί να τα εξηγήσει ούτε καν στα στελέχη του, πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να τα εξηγήσει στον ελληνικό λαό που βλέπει και καταλαβαίνει», σημειώνει το ΠΑΣ

ΔΗΜΑΡ: Κήρυκας χρεοκοπίας

Δεν διδάχτηκε τίποτα από τα πολύ δυσάρεστα γεγονότα της Κύπρου, σχολιάζει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ τα όσα είπε στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «είναι κήρυκας της χρεοκοπίας της χώρας και επενδύει στα συντρίμμια και την καταστροφή».

Οι αντιφάσεις, οι παλινωδίες και το πολιτικό αδιέξοδο του κόμματός του έχουν γίνει αντιληπτές από τους πολίτες και την κοινωνία, συνεχίζει στο σχόλιό της η ΔΗΜΑΡ και υπογραμμίζει ότι «δεν είναι τυχαίο ότι ο μόνος σύμμαχός του είναι πλέον το κόμμα του κ. Καμμένου». Και καταλήγει πως «η όποια “ρεαλιστική στροφή” έλαβε τέλος».

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.