Το νέο δόγμα για το σωφρονιστικό σύστημα εξέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο Ρουπακιώτης στέλνει τον ΣΔΟΕ στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους

Νέο δόγμα για ζητήματα του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης. Ο υπουργός ανακοίνωσε έλεγχο στα οικονομικά των σωφρονιστικών υπαλλήλων μέσω ΣΔΟΕ, ενώ περιέγραψε την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα με τα πλέον ζοφερά χρώματα. Όπως είπε, σήμερα οι κρατούμενοι της χώρας αυξήθηκαν κατά 50% (έφτασαν τους 12.912) , ενώ οι ισοβίτες κατά 72% τα τελευταία 15 χρόνια.

Αντίθετα το προσωπικό μειώθηκε το 2011 κατά 155 και από το 2010 έχουν συνταξιοδοτηθεί 350 υπάλληλοι. Στον Κορυδαλλό αντιστοιχεί ένας φύλακας προς 300 κρατούμενους. Παράλληλα επισήμανε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν τεθεί σε αργία 42 φύλακες από τους οποίους οι 8 κρατούνται με σχετικό ένταλμα.

Πρόσθεσε επίσης ότι το οργανωμένο έγκλημα έχει προσλάβει χαρακτηριστικά στρατιωτικού τύπου και ότι στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό καθορίστηκαν οι άξονες μιας νέας πολιτικής, η οποία έχει ως εξής:

– Μετατρέπεται συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα σε υψίστης ασφαλείας, όπου θα μεταφερθούν οι λεγόμενοι επικίνδυνοι κρατούμενοι. Ψηλά στη λίστα για αυτή τη μετατροπή είναι οι φυλακές Μαλανδρίνου και Τρικάλων.

– Τοποθετούνται κλωβοί διακοπής χρήσης των κινητών.

– Συνδέονται οι κάμερες παρακολούθησης των φυλακών με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

– Ενισχύεται ο θεσμός των εξωτερικών φρουρών με βαρύ οπλισμό, δακρυγόνα, φωτοβολίδες κ.ά.

– Τοποθετούνται σε όλες τις φυλακές συρματόσχοινα για την αποτροπή απόδρασης από αέρος.

– Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα κελιά με τη βοήθεια ανδρών ΕΚΑΜ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων και τη μετακίνηση 220 υπαλλήλων από το υπουργείο διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Παπαδάκου Γιάννα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.