Φήμες για ακύρωση της συμφωνίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα

Προσηλωμένη στο στόχο ολοκλήρωσης της νομικής συγχώνευσης με τη Eurobank στις αρχές Ιουνίου παραμένει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, παρά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 24ωρα περί ακύρωσης του deal λόγω αντιρρήσεων της τρόικας.

Αξιωματούχοι της Εθνικής Τράπεζας σημειώνουν ότι ανεξάρτητα από την αποδοχή ή μη του αιτήματος που έχει υποβληθεί στις αρχές για παράταση λίγων εβδομάδων στο χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης του ομίλου, η συνένωση των δύο τραπεζών, στο σημείο που έχουμε φτάσει, είναι μη αναστρέψιμη.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρου Τουρκολιά τη Δευτέρα ότι δεν έχει πληροφορηθεί κάποια αντίδραση της τρόικας για την υλοποιούμενη συγχώνευση.

«Όλες οι εγκρίσεις έχουν δοθεί από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Ελλάδας και του εξωτερικού» τόνισε σχετικά ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και συγχώνευσης προχωρούν κανονικά.

Η λύση των δύο αυξήσεων

Σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση για την έκδοση των νέων μετοχών τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης, η οποία τοποθετείται στις αρχές καολοκαιριού, η Εθνική θα αναγκαστεί να υλοποιήσει δύο ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου, μία για την ίδια και άλλη μία για τη θυγατρική της Eurobank.

Το γεγονός αυτό, εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι, θα δυσχεράνει την προσπάθεια άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων, με στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 10% της έκδοσης μετοχών, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια ελέγχου του ομίλου, ο οποίος θα περάσει σε μία τέροια περίπτωση κατά 100% στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Κύκλοι από την Εθνική Τράπεζα υπογραμμίζουν ότι ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης, το deal δεν κινδυνεύει.

Όπως εξηγούν, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την υλοποίηση δεν ξεχωριστών παράλληλων αυξήσεων κεφαλαίου, εξηγώντας ότι στην ουσία της υπόθεσης δεν αλλάζει κάτι, παρά μόνο στο τυπικό της μέρος.

Τι ζήτησε η ΤτΕ

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος σε επιστολή που απέστειλε στις συστημικές τράπεζες ζητεί από τις διοικήσεις τους να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να έχουν προχωρήσει στη σύγκληση των γενικών τους συνελεύσεων, ώστε να αποφασίσουν τους όρους των αυξήσεων κεφαλαίου.

Η Alpha Bank ήδη από την περασμένη Παρασκευή δημοσίευσε την πρόσκληση προς τους μετόχους της.

Η ΤτΕ ζητεί επίσης από τις τράπεζες να εξειδικεύσουν το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου τη στρατηγική τους για το πώς θα καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, καθώς και να καταθέσουν το σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Οι τράπεζες θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τα μέσα Ιουνίου να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου, τουλάχιστον όσες έχουν βάσιμες ελπίδες να συγκεντρώσουν το ελάχιστο ποσοστό του 10%.

Όσοι όμιλοι δεν τα καταφέρουν, θα περιέλθουν στον πλήρη έλεγχο του ΤΧΣ, που θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών που θα εκδοθούν.

Μάρκου Αγης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.