Μέχρι και 60% μπορεί να φτάσει το «κούρεμα» των καταθέσεων

Εως και 60% μπορεί να φτάσει το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου, μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης ερμηνεύοντας το διάταγμα που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Οπως μεταδίδουν η Καθημερινή Κύπρου, το SigmaLive και ο Φιλελεύθερος το haircut καταθέσεων στην Τρ. Κύπρου αρχίζει από 37,5% και μπορεί να αυξηθεί κατά 22,5% ανάλογα με τα αποτελέσματα μελέτης ανεξάρτητου εκτιμητή για τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας. Αυτό το 22,5% θα παραμείνει «κλειδωμένο» για τουλάχιστον 90 ημέρες μέχρι να αποφασιστεί στη συνέχεια τι θα γίνει. Μέσα σε αυτό το διάστημα των 90 ημερών, θα προσδιοριστεί ποιο τμήμα αυτού του κεφαλαίου θα μετατραπεί επίσης υποχρεωτικά σε μετοχές κατηγορίας «Α», και ποιο θα μετατραπεί σε ειδικό τίτλο κατάθεσης (μέχρι τότε δεν υπάρχει καμία χρέωση τόκων προς όφελος του καταθέτη), η οποία θα ξεκινήσει να τοκίζεται από τότε με επιτόκιο 0,1%, από αυτό που θα είχε προκύψει, αν δεν είχαν επηρεαστεί οι καταθέσεις από το διάταγμα.

Επίσης, το διάταγμα προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων κατηγοριών για τους μετόχους.

Στην πρώτη κατηγορία, θα δοθούν στους καταθέτες μετοχές κατηγορίας Α, οι οποίες θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο, ενώ στους μετόχους παραχωρείται και το δικαίωμα ψήφου.

Στην κατηγορία Β, εντάσσονται οι κάτοχοι αξιογράφων οι οποίοι δεν επέλεξαν την μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές, ενώ η κατηγορία Γ αγορά όσους δεν έφεραν οποιαδήποτε ένσταση.

Στην κατηγορία Δ, εντάσσονται οι σημερινοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου πριν την αναδιάρθρωσή της, με μετοχές των οποίων η αξία θα είναι απειροελάχιστη.

Η κεντρική τράπεζα εξέδωσε παράλληλα το διάταγμα για να ξεκινήσει η διαδικασία απορρόφησης της «καλής» Λαϊκής. Συγκεκριμένα, από τη Λαϊκή στην Τρ. Κύπρου μεταβιβάζονται οι υποχρεώσεις στον ELA και οι υποχρεώσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ.

Επίσης θα μεταβιβασθούν οι καταθέσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών εταιρειών, γενικής κυβέρνησης, εγχώριων χρηματοοικονομικών οργανισμών, υποχρεώσεις που προκύπτουν από συμφωνίες επαναγοράς χρηματοοικονομικών Μέσων, καταθέσεις της JCC, φιλανθρωπικά ιδρύματα και σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.