Το μυστικό κρύβεται στο ψήσιμο του ελληνικού καφέ;
Στις γεωλογικές και μετεωρολογικές συνθήκες της Ικαρίας, στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι ειδικοί επιστήμονες σε μία προσπάθεια να εξηγήσουν περαιτέρω τους λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι του νησιού είναι -μαζί με τους κατοίκους της Σαρδηνίας και της Οκινάβα της Ιαπωνίας- οι μακροβιότεροι του κόσμου.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόλις το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο. Οι μέχρι σήμερα παρατηρήσεις συγκλίνουν στον τρόπο ζωής των κατοίκων της Ικαρίας και συγκεκριμένα στην μεσογειακή διατροφή, την ορεσίβια ζωή και την χαλιναγώγηση του στρέσ, ως παράγοντες προστασίας από καρδιαγγειακά και νεοπλασματικά νοσήματα. Ωστόσο, παρατηρείται διαφορά στα ποσοστά μακροβιότητας μεταξύ των κατοίκων του Βορειοανατολικού τμήματος (1,1% του πληθυσμού άνω των 90 ετών) και του Νότιου Τμήματος (0,6%), και η οποία δύναται να σχετίζεται με τις μετεωρολογικές συνθήκες και τις εδαφικές ιδιομορφίες που έχουν οι περιοχές αυτές και πιθανόν να επηρεάζουν τη συγκέντρωση ιχνοστοιχείων και μετάλλων στο έδαφος και τα ύδατα που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα χαρακτηριστικό της Ικαρίας είναι η ορεινή διαμόρφωση του εδάφους και η διανομή μέρους πληθυσμού σε υψηλό υψόμετρο όπου ακμάζει η συλλογή και βρώση βοτάνων και χόρτων.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί γιατροί φαίνεται να αποκαλύπτουν άλλο ένα «μυστικό μακροβιότητας» της Ικαρίας και το οποίο κρύβεται στο ψήσιμο του ελληνικού καφέ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αργό ψήσιμο του καφέ στη χόβολη, έχει ώς αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες – πολυφαινόλες (σε σχέση με τον καφέ που ψήνεται γρήγορα) και οι οποίες δρουν ευεγερτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τα νεότερα αυτά δεδομένα θα συζητηθούν μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του Συνεδρίου Cardio Athena 2013 (Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Caravel) που διοργανώνει η Α’ Καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέννυ Μπουλουτζά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.