ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ 8 ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΣ

Πυροτεχνουργοί ψάχνουν για χειροβομβίδες και σφαίρες μετά τη μάχη που έγινε στις φυλακές Τρικάλων«Ηταν μια επιχείρηση καλά οργανωμένη από μέσα κι απέξω». Η δήλωση ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. και η πληθώρα των σοβαρών ερωτηματικών που προκύπτουν για την οργανωμένη απόδραση 11 Αλβανών κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων, το βράδυ της Παρασκευής και αφού προηγήθηκε πόλεμος με συνεργούς τους να πυροβολούν αδιακρίτως κατά πάντων προς τις φυλακές με καλάσνικοφ και να ρίχνουν βροχή από χειροβομβίδες, δείχνει ότι η απόδραση σχεδιαζόταν για μέρες, ενώ προκύπτουν σοβαρές ευθύνες και για το προσωπικό της φυλακής.

Η απόδραση έγινε περίπου έναν μήνα μετά την αποτυχημένη απόπειρα με ελικόπτερο του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού.

Ο τελευταίος μεταφέρθηκε, μετά την απόπειρα, από την πτέρυγα Γ΄, όπου οργανώθηκε η απόδραση, στην πτέρυγα Α΄, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι εξακολουθεί να έχει συνεργούς στην παλιά του πτέρυγα, καθώς στο κελί του βρέθηκε ένα μικρό οπλοστάσιο με 5 λάμες, 4 σέγες κοπής μετάλλων και 2 μαχαίρια, καθώς και 2 κινητά τηλέφωνα.

Απορίας άξιο είναι πώς βρέθηκαν οι λάμες, τα μαχαίρια και τα κινητά τηλέφωνα στο κελί του υπ’ αριθμόν ένα υπόπτου για απόδραση και προκύπτουν ευθύνες για πλημμελή έλεγχο του προσωπικού.

Την ίδια ώρα ξέσπασε πόλεμος δηλώσεων μεταξύ σωφρονιστικών υπαλλήλων και εξωτερικών φρουρών για το φιάσκο, ενώ αμφότεροι κατηγορούν την αστυνομία ότι άργησε να σπεύσει στο συμβάν.

Οι εξωτερικοί φρουροί επιμένουν ότι υπήρχαν όπλα μέσα στις φυλακές και οι δραπέτες πυροβολούσαν από την ταράτσα, ενώ οι σωφρονιστικοί υποστηρίζουν πως οι εξωτερικοί φρουροί αιφνιδιάστηκαν και πυροβολούσαν μεταξύ τους από τη μία σκοπιά προς την άλλη.

Πάνω, «πειστήρια» από την απόδραση που βρέθηκαν στα κελιά.

Πάνω, «πειστήρια» από την απόδραση που βρέθηκαν στα κελιά.

Οσο για την αστυνομία, ισχυρίζεται ότι το πρώτο περιπολικό έφτασε σε τρία λεπτά στις φυλακές. «Εκαναν τη φυλακή μπάχαλο και μετά καλούν εμάς να μαζέψουμε τους δραπέτες», ανέφεραν αστυνομικοί.

Η απόδραση οργανώθηκε από 8 Αλβανούς βαρυποινίτες, οι οποίοι «εργάζονταν» νυχθημερόν για τουλάχιστον 15 μέρες. Λιμάρισαν τα χοντρά κάγκελα των κελιών, ετοίμασαν σχοινιά και έδεσαν σεντόνια στη σειρά, πέρασαν από τρεις διαφορετικές ταράτσες, ανέβηκαν σε ένα αίθριο με γάντζους και σκάλα που πήραν από τις κουκέτες και κατέβηκαν από το συρματόπλεγμα στον εξωτερικό χώρο, στα χωράφια, από όπου διέφυγαν.

Τα σχοινιά που χρησιμοποίησαν οι δραπέτες.

Τα σχοινιά που χρησιμοποίησαν οι δραπέτες.

Ερωτηματικά
Για όλα αυτά κανείς δεν πήρε είδηση τόσες μέρες και στους ελέγχους των σωφρονιστικών υπαλλήλων δεν έγινε αντιληπτό ότι τα κάγκελα έφευγαν το ένα μετά το άλλο, ενώ για το λιμάρισμα χρειάζονταν τεχνικά μέσα, που πέρασαν με ευκολία στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Επιπλέον στη φυλακή των Τρικάλων δεν πάρθηκαν πρόσθετα μέτρα, παρότι υπήρχε πληροφορία για απόδραση σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας το τριήμερο της 25ης Μαρτίου. Εκ των υστέρων βέβαια, και μετά την απόδραση, ανακλήθηκαν οι άδειες και τα ρεπό και όλοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι εξωτερικοί φρουροί επέστρεψαν στις θέσεις τους.

Τρύπες στα τζάμια από τις σφαίρες που σημάδεψαν τις εξωτερικές πύλες της φυλακής

Τρύπες στα τζάμια από τις σφαίρες που σημάδεψαν τις εξωτερικές πύλες της φυλακής

Ακολούθησε εξονυχιστική έρευνα σε όλα τα κελιά και βρέθηκαν 12 γραμμάρια ηρωίνης, 5 κινητά τηλέφωνα και 3 κάρτες sim, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 5 κρατουμένων. Και σε αυτή την περίπτωση όλοι έπεσαν από τα σύννεφα και δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς πέρασαν όπλα και ναρκωτικά στη φυλακή.

«Γινόταν πόλεμος. Δεν ξέρω από πού ήρθε η σφαίρα. Είδα το αίμα και έσπευσα να καλυφθώ», δήλωσε ο 40χρονος εξωτερικός φρουρός, Κ.Κ., ο οποίος νοσηλεύεται τραυματισμένος στην κοιλιακή χώρα, ενώ ομαλά εξελίσσεται και η κατάσταση της υγείας του συναδέρφου του Μ.Δ., που φέρει τραύματα στα πόδια.

Η σκάλα που πήραν από τις κουκέτες των κελιών και τη χρησιμοποίησαν για να κατέβουν από το συρματόπλεγμα

Η σκάλα που πήραν από τις κουκέτες των κελιών και τη χρησιμοποίησαν για να κατέβουν από το συρματόπλεγμα

Η ΜΑΧΗ, ΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
«Βροχή» από σφαίρες και χειροβομβίδες

Το βαν των συνεργών των κρατουμένων -που είχε κλαπεί από το Κορωπί στις 16 Μαρτίου και βρέθηκε ολοσχερώς καμένο την επόμενη μέρα σε αγροτική περιοχή στη Νίκαια Λάρισας- έφτασε το βράδυ της Παρασκευής έξω από τις φυλακές και τουλάχιστον τρία άτομα άνοιξαν πυρ, πυροβολώντας με καλάσνικοφ, σε δύο εξωτερικές πύλες, ενώ ένας τέταρτος πετούσε από το εσωτερικό του χειροβομβίδες. Για αρκετά λεπτά γινόταν κανονική μάχη.

Η τρύπα που έκαναν στα κάγκελα οι Αλβανοί

Η τρύπα που έκαναν στα κάγκελα οι Αλβανοί

Οι σφαίρες έπεφταν σαν το χαλάζι και κάποιες από αυτές βρέθηκαν σε καφενείο του χωριού Κρηνίτσα, σε απόσταση σχεδόν ενός χιλιομέτρου από τις φυλακές.

Οι τοίχοι της φυλακής είναι διάτρητοι από σφαίρες και σαν από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα, καθώς εκτιμάται ότι έπεσαν εκατοντάδες βολίδες από καλάσνικοφ, ενώ πυροτεχνουργοί εξουδετέρωναν και συνέλεγαν όλο το Σάββατο χειροβομβίδες από τα γύρω χωράφια.

Την ίδια ώρα 12 κρατούμενοι, κινούμενοι σαν αίλουροι, δραπέτευσαν και έφυγαν σαν κύριοι, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι και τον πανικό που επικρατούσε.

Τα μυστικά της απόδρασης  των «11»

Ο ένας από τους δραπέτες πιάστηκε εντός της φυλακής. Επρόκειτο για νεαρός Αργεντινό, που είχε καταδικαστεί για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κλοπές και ληστείες, ενώ άλλοι δύο εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν την επόμενη μέρα σε ξωκλήσι στην Κρηνίτσα, περίπου 15 χιλιόμετρα από τη φυλακή, και ένας τρίτος την Κυριακή στο Κουτσόχερο Λάρισας, στις όχθες του Πηνειού.

Ολοι οι δραπέτες είναι Αλβανοί, έχουν βαριές καταδίκες κατά περίπτωση για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κλοπές, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, ενώ έπειτα από διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Τρικάλων δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των 8 που διαφεύγουν τη σύλληψη, προκειμένου να βοηθηθούν οι Αρχές στον εντοπισμό τους.

Τα μυστικά της απόδρασης  των «11»

Νέα επεισόδια
Το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν επεισόδια στις φυλακές Τρικάλων, όταν κρατούμενοι συνεπλάκησαν μεταξύ τους για άγνωστο λόγο. Τρεις κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα στο νοσοκομείο και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επέστρεψαν στα κελιά τους.

Τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν
Φωτογραφικό υλικό από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στο εσωτερικό των Φυλακών Τρικάλων έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.

Στο κελί του Βλαστού βρέθηκε ένα μικρό οπλοστάσιο με 5 λάμες, 4 σέγες κοπής μετάλλων και 2 μαχαίρια, καθώς και 2 κινητά τηλέφωνα.

Στο κελί του Βλαστού βρέθηκε ένα μικρό οπλοστάσιο με 5 λάμες, 4 σέγες κοπής μετάλλων και 2 μαχαίρια, καθώς και 2 κινητά τηλέφωνα.

Βρέθηκαν μεταξύ άλλων αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της απόδρασης, όπως αυτοσχέδια σκάλα, που αποτελείται από μεταλλική σκάλα διώροφου κρεβατιού, λωρίδες από σεντόνια και ξύλα καθώς και σχοινιά με γάντζους.

Οι δραπέτες έκοψαν με λάμα τα κάγκελα παραθύρου από κελί που τους οδήγησε σε εσωτερικό περίβολο της φυλακής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έρευνες που πραγματοποίησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι μαζί με αστυνομικούς, βρέθηκαν σε τέσσερα διαφορετικά κελιά και κατασχέθηκαν επιπλέον δώδεκα νάιλον συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους 6,4 γραμμαρίων, πέντε κινητά τηλέφωνα και τρεις κάρτες SIM.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγελίες και απειλές για εξέγερση

Εν τω μεταξύ, με επιστολή τους που δημοσιοποίησαν 17 κρατούμενοι των φυλακών Λάρισας, ανάμεσά τους και ο γνωστός ποινικός Βασίλης Στεφανάκος, καταγγέλλουν τις απάνθρωπες, όπως αναφέρουν, συνθήκες κράτησης, κάνουν λόγο για ανυπακοή και αφήνουν υπόνοιες για εξέγερση. «Δηλώνουμε ανυπακοή σαν μοναδικό μέσο να σκύψουν οι αρμόδιοι επιτέλους στο πρόβλημα», αναφέρουν οι κρατούμενοι και χαρακτηρίζουν τις φυλακές «κρεματόρια ανθρώπινων υπάρξεων», ενώ σημειώνουν ότι ζουν «σε καταστάσεις που δημιουργούν συνθήκες κινδύνου ζωής και προϋποθέσεις εξέγερσης με απρόβλεπτες συνέπειες».

Παράλληλα καταγγέλλουν τον εισαγγελέα-επόπτη των φυλακών και τον αστυνομικό διευθυντή «για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας».

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.