Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της εταιρείας Kappa Research, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26,6% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, έναντι 25,7% της ΝΔ.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 13%, το ΠΑΣΟΚ με 8,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,7%, το ΚΚΕ με 6,4%, η ΔΗΜΑΡ με 4,8%, ενώ άλλο κόμμα επιλέγουν σε ποσοστό 7%.

Το 44,1% των ερωτηθέντων θεωρούν ως καταλληλότερο για τη θέση του πρωθυπουργού τον Αντώνη Σαμαρά ενώ το 31,8% τον Αλέξη Τσίπρα. Το 23,1% θεωρεί ότι κανένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι κατάλληλος.

Για την Κύπρο

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Κύπρο, 52,3% κρίνουν αρνητικά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις εξελίξεις, ενώ 52,2% είναι αρνητικοί απέναντι στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ποσοστό 68,6%, πάντως, πιστεύουν πως μετά τις εξελίξεις στη Λευκωσία, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει την ίδια σκληρή διαπραγματευτική στάση.

Το 70,8% των συμμετεχόντων τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, με το 58,6% να εκτιμά πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση. Το 42,3% τάσσεται την ίδια ώρα υπέρ μιας συμμαχικής κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ, ενώ το 34,8% θα ήθελαν μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προβάδισμα 0,3% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει στο μεταξύ το μηνιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis, που δημοσιεύει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου χωρίς κάλπη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 17,3% έναντι 17% της ΝΔ και έπονται η Χρυσή Αυγή με 7,9%, το ΠΑΣΟΚ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,7%, η ΔΗΜΑΡ με 4,2%, το ΚΚΕ με 3,7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,4%.

Στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,8%, η ΝΔ 25,2%, η Χρυσή Αυγή 11,7%, το ΠΑΣΟΚ 9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 8,5%, η ΔΗΜΑΡ 6,3% και το ΚΚΕ 5,5%.

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται ως καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού από το 29% των ερωτηθέντων έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 13%.

Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι 80% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι χειρότερη από ό,τι ήταν έναν χρόνο πριν, ενώ τέσσερις στους δέκα τάσσονται υπέρ της διάλυσης της Ε.Ε. και 45% κατά του ευρώ.

ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.