Παράνομες πωλήσεις και εξαγωγές φαρμάκων, εικονικές συνταγογραφήσεις και υπερσυνταγογραφήσεις σκευασμάτων

Ο ΕΟΠΥΥ στο έλεος των παρανομιών φαρμακοποιών και ιατρών

Παράνομη πώληση και εξαγωγή φαρμάκων, εικονικές συνταγογραφήσεις και υπερσυνταγογραφήσεις σκευασμάτων διαπίστωσαν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ έπειτα από ελέγχους σε συμβεβλημένους με τον Οργανισμό παρόχους υγείας (φαρμακοποιοί, γιατροί).

Συγκεκριμένα, από πρόσφατους ελέγχους σε δύο φαρμακεία της Καλλιθέας και στο ιατρείο ενός ιατρού, διαπιστώθηκε παράνομη πώληση φαρμάκων από τα φαρμακεία προς δύο φαρμακεμπορικές επιχειρήσεις και παράνομη συνταγογράφηση.

Στα συγκεκριμένα φάρμακα περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων και φάρμακα που περιλαμβάνονταν σε αποφάσεις που είχαν λάβει οι αρμόδιοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) περί απαγόρευσης εξαγωγών. Επιπλέον, προέκυψε συνεργασία του ενός φαρμακοποιού με τον συνταγογράφο γιατρό. Με τη συνδρομή της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), βρέθηκαν συνταγές πού είχαν εκδοθεί και εκτελεστεί από το ίδιο φαρμακείο. Επίσης, κατά τον έλεγχο παρατηρήθηκε συνταγογράφηση σε μεγάλη έκταση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, οι συνταγές των οποίων, στην πλειοψηφία τους, ακυρώνονταν αρκετές ημέρες αργότερα.

Οι ασφαλισμένοι δεν έπασχαν από τις παθήσεις που αναφέρονταν στις συνταγές παθήσεις και δεν είχαν επισκεφθεί, τον γιατρό κατά τις ημερομηνίες συνταγογράφησης και ακύρωσης των συνταγών.

«Επομένως», συμπεραίνουν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ, «χρησιμοποιήθηκε παράτυπα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προς όφελος του γιατρού και του φαρμακοποιού, αφού ο γιατρός διαπιστώθηκε ότι είχε άμεση σχέση με την μία από τις δύο φαρμακοεμπορικές επιχειρήσεις, καθώς ήταν διαχειριστής αυτής και εξήγαγε φάρμακα στο εξωτερικό». Επισημαίνεται ότι ο γιατρός συνταγογραφούσε παράτυπα στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με την ιδιότητα του γενικού γιατρού, ενώ κατείχε την ειδικότητα Μαιευτικής-Γυναικολογίας, την οποία και ασκεί παράλληλα με την ιδιότητα του γενικού ιατρού, παρότι η άσκηση δυο ιατρικών ειδικοτήτων δεν επιτρέπεται από τον νόμο. Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε υπερσυνταγογράφηση και εικονική συνταγογράφηση, από τον εν λόγω ιατρό.

Από στοιχεία του Κέντρου Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγων (ΚΜΕΣ) σχετικά με μία ασφαλισμένη διαπιστώθηκε συνταγογράφηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ίδιων φαρμάκων από επτά γιατρούς. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι το βιβλιάριο είχε κλαπεί και ο κατέχων αυτό επισκεπτόταν γιατρούς και πιεστικά ζητούσε τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων επιδεικνύοντας τις σχετικές ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων τις οποίες κατείχε. Οι επτά γιατροί συνταγογραφούσαν ό,τι τους ζητούσε, χωρίς να ελέγξουν την προηγούμενη συνταγογράφηση. Ο εν λόγω κύριος ακολούθως προσκομίζοντας τις συνταγές και τις ταινίες γνησιότητας απαιτούσε από φαρμακοποιούς την επιστροφή χρημάτων που αντιστοιχούσαν σε αυτές και εκείνοι τελικά ενέδιδαν, χρεώνοντας παράνομα τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Επίσης, γιατρός πιστοποιημένος με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είχε ανοίξει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου ζητούσε από ασφαλισμένους, πελάτες του ή μη, από όλη την Ελλάδα, την αποστολή των στοιχείων τους στην ιστοσελίδα του, ώστε ο ίδιος να τους διαβιβάζει με courier τη συνταγή, χωρίς να έχει προηγηθεί εξέταση του ασφαλισμένου και με αντικαταβολή αμοιβής δέκα ευρώ. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε φαρμακείο, το οποίο μέσω διαδικτύου θα μεριμνούσε για την ηλεκτρονική έκδοση συνταγών.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο επιβλήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ κυρώσεις ύψους 500.000 ευρώ για διαπιστωθείσες παραβάσεις. Οι παραβάτες τιμωρήθηκαν και με οριστικό αποκλεισμό από τον Οργανισμό.

Φυντανίδου Ελενα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.