«H τρόικα απειλεί να κλείσει τις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου», δήλωσε ο κύπριος υπ. Εσωτερικών Πρωτοφανής ήταν η αντίδραση της τρόικας στο «όχι» της κυπριακής Βουλής, αποκάλυψε την Τετάρτη στην πρωινή εκπομπή του Mega ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος.

Ο Σωκράτης Χάσικος αποκάλυψε ότι σε επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Κύπρου με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την καταψήφιση της απόφασης του Eurogroup έγινε γνωστό ότι η τρόικα δεν δέχεται σχέδιο Β για τη διάσωση της Κύπρου και οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή «δεν θα ξανανοίξουν».

«Είμαστε σήμερα ακριβώς στο τι σημαίνει η καταψήφιση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπ. Εσωτερικών της Κύπρου στο Μega και συνέχισε:. «Δηλαδή παρόλο που εμείς έχουμε plan B, λυπούμαι να σας πληροφορήσω ότι η τρόικα δεν αποδέχεται το plan B που έχουμε. Δηλαδή από ίδιους πόρους δανεισμού ή από τα ταμεία μας. Από ασφαλιστικές εταιρείες. Από άλλες τράπεζες κλπ εσωτερικά. Δεν το δέχεται η τρόικα. Μετά την στεντόρεια φωνή των βουλευτών μας, που είπαμε το μεγάλο “όχι”, η τρόικα μας είπε: “κύριοι μπαίνετε στην διαδικασία που γνωρίζετε. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή το πιο πιθανό είναι να μην ξανανοίξουν. Μπαίνετε σε διαδικασία εκκαθάρισης”. Αυτό μας έλεγαν».

Ο Σωκράτης Χάσικος προσέθεσε σε δραματικό τόνο: «Εάν και εφόσον η τρόικα δεν αποδεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης, εν τω μεταξύ ας σημειωθεί οι τράπεζες είναι κλειστές και θα συνεχίσουν να είναι κλειστές. Τι θα σημαίνει τούτο; Άμα ανοίξουν οι τράπεζες, όλος ο κόσμος θα τρέξει να πάρει τις καταθέσεις του. Δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει παροχή ρευστότητας από το ΕΛΑ οι καταθέσεις δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν. Δηλαδή χρεοκοπία των τραπεζών. Οι τράπεζες σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί να εκκαθαριστούν και πάμε σε αυτά τα φρικτά, τα εφιαλτικά που κανένας μας δεν θα ήθελε να ζήσει».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι κατά την άποψή του έπρεπε να ψηφιστεί την Τρίτη από την κυπριακή Βουλή το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και δεν έλαβε ούτε μία ψήφο.

Μιλώντας λίγο αργότερα στην ίδια εκπομπή ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες» και δήλωσε «ότι ενδέχεται να μην ανοίξουν η τράπεζες στην Κύπρο μέχρι και την Παρασκευή».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο δείχνει ότι «απουσιάζει η κοινοτική αλληλεγγύη».

Η πρώτη απάντηση μετά τις αποκαλύψεις του Χάσικου στο Mega από την Αθήνα και το υπουργείο Οικονομικών ήταν ότι υποστηρίζεται το «σχέδιο Β» της Κύπρου και ότι υπάρχει ετοιμότητα ως προς την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, μόλις δοθεί η σχετική έγκριση από τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύπριος Πρόεδρος θα ζητήσει τη συνδρομή του Αρχιεπισκόπου προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, προκειμένου να μεσολαβήσει στον ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για οικονομική στήριξη της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Λευκωσία θα ήθελε αφενός την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου 2,5 δισ. ευρώ , που έλαβε ήδη από τη Μόσχα, ενώ θα καλωσόριζε και επιπλέον δανεισμό, με αντάλλαγμα τη «διασφάλιση» στη Ρωσία «στρατηγικών συμφερόντων», τα οποία δεν είναι άσχετα και με τους υδρογονάνθρακες.

Πάντως θεωρείται εξαιρετικά «επικίνδυνο» εάν η Λευκωσία δεν πετύχει μια «ολική διευθέτηση» και υποχρεωθεί να συζητήσει με την τρόικα για τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ.

Αυτό πέραν του ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο θα το αποδεχτεί η ΕΕ, θα είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνο μιας και το γερμανικό κοινοβούλιο θα διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις με ανοικτό το ενδεχόμενο απόρριψης της βοήθειας προς την Κύπρο.

Επίσης εξετάζεται, επιχειρηματίες και καταθέτες, οι οποίοι ενδεχομένως να επιθυμούν -αφού πλέον τα κεφάλαια τους δεν κινδυνεύουν από κούρεμα- να προχωρήσουν σε δανεισμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία με αντάλλαγμα ομόλογα της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, αλλά και με άλλες διευκολύνσεις.

Αναλόγως του ύψους του δανεισμού θα είναι και η συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια των κυπριακών τραπεζών.

Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση μελετά και άλλη επιλογή, αν δεν υπάρξει βοήθεια από τη Μόσχα. Πρόκειται, για την αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων Πρόνοιας της Κύπρου, που υπολογίζονται σε 3,5-4,5 δισ. ευρώ.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.