«Θα πληρώσω τους Ευρωπαίους με το ίδιο νόμισμα»

Μένεα κατά των Ευρωπαίων και κυρίως της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ πνέει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος είναι φανερά ενοχλημένος τόσο με τις δηλώσεις Σόιμπλε όσο και με τη γενικότερη άκαμπτη θέση των Βρυξελλών ως προς το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Newmoney.gr ο κ. Αναστασιάδης σε συνάντηση που είχε σήμερα νωρίς το πρωί με συνεργάτες του μελετούσε ακόμα και το ενδεχόμενο να βγει ο ίδιος και να αποσύρει την κατάθεση ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου,θέλοντας να απογυμνώσει την αντιπολίτευση από τα επιχειρήματά της περί «εθνικής μειοδοσίας».

Την ίδια στιγμή ο κ. Αναστασιάδης – πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– επεξεργάζεται σχέδιο β’ βασισμένο στην ιδέα του εσωτερικού δανεισμού από τους Κύπριους πολίτες και της χορήγησης δανείων από τρίτη χώρα ώστε να βρεθούν τα επίμαχα 5,8 δισ. ευρώ για τα οποία απαιτούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο κούρεμα των καταθέσεων. «Σύμβουλοι του προέδρου εισηγούνται ένα πατριωτικού τύπου δάνειο,συνδεδεμένου με χρεόγραφα βασισμένα στο φυσικό αέριο» μας λέει η ίδια πηγή.

Σε ένα δεύτερο επίσης σχέδιο, ο κ. Αναστασιάδης έχει δεχθεί εισήγηση ακόμα και για τη διενέργεια άμεσου δημοψηφίσματος για το κατά πόσο θα πρέπει να κουρευτούν ή όχι οι καταθέσεις αν και κάτι τέτοιο είναι σαφώς πιο δύσκολο λόγω του αρνητικού ούτως ή άλλως κλίματος που υπάρχει στο λαό της Μεγαλονήσου.

Σύμφωνα με αξιόπιστο συνεργάτη του Κύπριου προέδρου «ο κ. Αναστασιάδης είναι προβληματισμένος για το κατά πόσο μια τόσο σοβαρή απόφαση για το μέλλον του νησιού θα πρέπει να ληφθεί με μόλις μία ψήφο υπέρ στη Βουλή».

Ο ίδιος άνθρωπος που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του προέδρου διαμηνύει επίσης πως στις σκέψεις του κ. Αναστασιάδη είναι ακόμα και δεύτερο, εξόχως καταγγελτικό προς τη Γερμανία διάγγελμα με το οποίο θα ανακοινωθεί κι επισήμως η απόσυρση του νομοσχεδίου. «Να μην σας φανεί περίεργο ο κ. Αναστασιάδης να σύρει τη διαδικασία ακόμα και πέραν της αυριανής ημέρας. Κι αυτό διότι θεωρεί πως όπως τον έριξε η κα. Μέρκελ έτσι κι αυτός με την αβεβαιότητα που δημιουργεί η Κύπρος στις διεθνείς αγορές θα παίξει με τα νεύρα των Γερμανών» αναφέρεται. Οι τελικές αποφάσεις ως προς τις προθέσεις πάντως του Κύπριου προέδρου θα ληφθούν μέχρι σήμερα το βράδυ.

Πάντως πηγές της κυπριακής Δημοκρατίας δείχνουν ενοχλημένες και με το ΑΚΕΛ και τον τέως πρόεδρο κ. Χριστόφια τον οποίο καταγγέλλουν πως ενώ γνώριζε τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων από τα τέλη Δεκέμβρη «έσερνε» το θέμα και το άφησε να σκάσει στα χέρια του ΔΗ.ΣΥ και του νυν προέδρου.

Δημήτρης Μαρκόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.