Η τυχαία ανακάλυψη για τη φαρμακευτική θεραπεία βρέφους με μητέρα που έπασχε από AIDS μπορεί στο μέλλον να σώσει και άλλα βρέφη Επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως ένα κοριτσάκι δύο χρόνων που γεννήθηκε με HIV δεν είχε ενδείξεις του ιού, παρότι δεν έπαιρνε καθόλου φάρμακα για σχεδόν ένα χρόνο.

Το κοριτσάκι αυτό είναι ο δεύτερος άνθρωπος που «θεραπεύεται» από τον ιό, υπό την έννοια πως μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του με ασφάλεια, χωρίς φάρμακα, παρότι ίχνη του παραμένουν στο αίμα της. Ο πρώτος άνθρωπος ήταν ο «ασθενής του Βερολίνου», ένας άντρας που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για την αντιμετώπιση μιας άλλης ασθένειας. Η μεταμόσχευση αυτή αντικατέστησε τα ανοσοποιητικά του κύτταρα με κύτταρα από ένα δωρητή, ο οποίος είχε μία συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη που εμποδίζει τη μόλυνση από τον ιό HIV.

Ειδικές περιπτώσεις

Οπως ο «ασθενής του Βερολίνου», έτσι και το κοριτσάκι στο Μισισίπι αποτελούν ειδικές περιπτώσεις, αφού θεραπεύτηκαν σχεδόν κατά λάθος. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η λύση ίσως βρίσκεται στο υπό ανάπτυξη ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών και τώρα προσπαθούν να τροποποιήσουν γενετικά βλαστικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, με σκοπό την εύρεση μιας περισσότερο εφαρμόσιμης θεραπείας.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, «εάν οι ερευνητές αποδείξουν πως η ίδια θεραπεία λειτουργεί και σε άλλα παιδιά, μπορεί να αλλάξει δραστικά τις ζωές των 1.000 παιδιών που γεννιούνται με τον ιό κάθε μέρα, κυρίως στην Αφρική, λένε οι γιατροί».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.