Πλαίσιο συμφωνίας για συμβιβαστική λύση στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία αναζητούν υπουργείο Εργασίας και τρόικα, σε μια πρόταση που φέρνει στο τραπέζι τις 48 δόσεις (αντί 66 που πρότειναν υπουργείο και Ταμεία) στην κατ’ εξαίρεση ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας», και τις 18 δόσεις που θα ισχύουν παγίως στην αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο.

Η πρόταση συμβιβασμού συζητήθηκε χθες σε έκτακτη σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Εργασίας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παναγιώτης Κοκκόρης και οι διοικητές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, Ροβ. Σπυρόπουλος και Γεωργία Κωτίδου, με τα στελέχη της τρόικας (τεχνικό κλιμάκιο) κατόπιν σχετικού e-mail που έστειλαν οι δανειστές.

Τα «αγκάθια»

Η πρόταση αυτή επιδέχεται περαιτέρω βελτίωση, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας στον «Ε.Τ.», εκτιμώντας ότι αν βρεθεί η χρυσή τομή στις παραμέτρους της νέας ρύθμισης, τότε το θέμα των δόσεων δεν θα είναι αυτό στο οποίο θα επιμείνουν οι δανειστές.

Οι παράμετροι που δυσκολεύουν τη συζήτηση, και εκεί κρίνεται η επιτυχία ή η αποτυχία της ρύθμισης, έχουν να κάνουν με δύο επίμαχα ζητήματα:

1 Με το επιτόκιο με το οποίο θα γίνει η κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων οφειλών. Οι δανειστές προτείνουν υψηλό επιτόκιο προσαύξησης για την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών που θεωρείται απαγορευτικό για χιλιάδες μικρούς και μεσαίους οφειλέτες πρωτίστως του ΟΑΕΕ και δευτερευόντως του ΙΚΑ, καθώς οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των καθυστερούμενων χρεών που λίγοι θα μπορέσουν να αποπληρώσουν ακόμη και με 66 δόσεις. Οι δυο διοικητές, όπως και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, επιμένουν σε μικρότερο επιτόκιο, ώστε η συνολική οφειλή μετά την κεφαλαιοποίηση των παλιών χρεών να μην επιβαρύνει «θανάσιμα» όσους χρωστούν 20.000 ή 30.000 ευρώ και κυρίως να μην επιφέρει αυτόματα τον αποκλεισμό από τη ρύθμιση όσων χρωστούν πολύ μεγαλύτερα ποσά. Το θέμα του επιτοκίου είναι ανοιχτό.

2 Με τις εγγυήσεις που θέτουν ως «προαπαιτούμενο» οι δανειστές για να επιτρέψουν περαιτέρω χαλάρωση των δόσεων και στις δύο ρυθμίσεις. Ζητούν, για παράδειγμα, οι προς ρύθμιση οφειλές άνω των 100.000 ευρώ να συνοδεύονται από ενυπόθηκα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, ώστε σε περίπτωση αθέτησης των όρων της ρύθμισης να κατάσχονται με «συνοπτικές διαδικασίες». Σε αυτό το σημείο υπάρχει διαφωνία καθώς το υπουργείο επιδιώκει χαλάρωση των κριτηρίων ενώ οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι. Άλλωστε στο Μνημόνιο υπάρχει ειδική παράγραφος για τα χρέη στην οποία γίνεται λόγος για «εξορθολογισμό των διακανονισμών πληρωμής των δόσεων» και για «θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων» από τα οποία θα εξαιρούνται μόνο οι φορολογούμενοι «που βρίσκονται σε προσωρινή οικονομική δυσχέρεια αλλά διαθέτουν ιστορικό καλής συμμόρφωσης και λογικές προοπτικές επιχειρηματικής βιωσιμότητας».

Ο βασικός κορμός

Με τον αριθμό των δόσεων, λοιπόν, που όπως φαίνεται συναρτάται προς τις άλλες δύο παραμέτρους, αναζητείται η χρυσή τομή για να ανακοινωθεί η τελική ρύθμιση, η οποία προβλέπει στα βασικά της σημεία τα εξής:

* Κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012 ή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2013.

* Περίοδος χάριτος με πληρωμή μόνο τρεχουσών εισφορών για ένα εξάμηνο και τμηματική εξόφληση των παλιών χρεών με κλιμακούμενο ποσοστό που θα ξεκινά από 1% και θα αλλάζει ανά τρεις μήνες.

* Το ύψος των μηνιαίων δόσεων θα ξεκινά από τα 100 ευρώ.

* Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο.

Εκτιμήσεις

Η ρύθμιση των πολλών δόσεων εκτιμάται ότι θα αποδώσει στα ασφαλιστικά ταμεία περί τα 5,8 δισ. ευρώ από τα 15 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η άμεση εφαρμογή της ρύθμισης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

 

Κώστας Κατίκος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.