http://assets.tanea.gr/ygeia/files/Moro%20mama%20agkalia%20storgi.jpgΜπορεί ένα φιλί να κοστίσει μια ζωή; Ο χαμός ενός νεογέννητου μωρού στη Βρετανία αποδεικνύει πως μερικές φορές ναι – και φέρνει στο προσκήνιο τις «πληγές στα χείλη».

Ο μικρούλης Κέιντεν ΜακΚόρμικ γεννήθηκε πέντε εβδομάδες πρόωρα στις 28 Μαρτίου 2012 και άφησε την τελευταία του πνοή από πολυοργανική ανεπάρκεια πριν καλά-καλά γίνει δύο μηνών.

Αιτία, ένα φιλί από τον πατέρα του, Καρλ Μακλάρεν. Ο 34χρονος διακοσμητής είχε μία πληγή στα χείλη του, η οποία εκ των υστέρων έμαθε ότι οφειλόταν σε έρπη. Έτσι, φιλώντας τον γιο του, του μετέδωσε τον υπαίτιο ιό και οι συνέπειες ήταν καταστροφικές.

Ο ιός του έρπητα, αν και ακίνδυνος για τον περισσότερο κόσμο, είναι απελπιστικά επικίνδυνος για τα νεογέννητα μωρά. Ο Κέιντεν πάλεψε επί έξι εβδομάδες για τη ζωή του, συνδεδεμένος με μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής και με οίδημα στον εγκέφαλο που του προκαλούσε αλλεπάλληλους σπασμούς, αλλά δεν τα κατάφερε.

«Όταν ο γιατρός μάς είπε ότι ο Κέιντεν είχε μολυνθεί με τον ιό του έρπητα και ότι αυτός ο ιός προκαλεί τις πληγές στα χείλη, κοίταξα τον Καρλ και τον είδα να αγγίζει ενστικτωδώς το στόμα του… Εκείνη τη στιγμή ένιωσα την καρδιά του να σπάει στα δύο», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο η 28χρονη μητέρα του Κέιντεν, Μέρι-Κλερ ΜακΚόρμικ.

«Κατέρρευσε και το μόνο που έλεγε ήταν ότι εκείνος έφταιγε. Αυτό όμως είναι άδικο. Το μόνο που κάναμε ήταν να φροντίζουμε, να αγκαλιάζουμε και να φιλάμε με αγάπη το μωρό μας. Ο Καρλ ήταν εκπληκτικός πατέρας και είναι άδικο να τιμωρεί έτσι τον εαυτό του».

Οι νεαροί γονείς έχουν προχωρήσει έκτοτε στη ζωή τους και η Μέρι-Κλερ είναι πάλι έγκυος. Ωστόσο, έχουν κάνει αυτοσκοπό να ενημερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους νέους γονείς για τους κινδύνους από τις πληγές στα χείλη – γι’ αυτό και δημοσιοποίησαν την περιπέτειά τους, ενώ έγραψαν και στο υπουργείο Υγείας της πατρίδας τους, ζητώντας να αναρτηθούν ανακοινώσεις και να μοιραστούν φυλλάδια στους μέλλοντες γονείς σε όλα τα μαιευτήρια και ιατρεία.

Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται από τον ιό του έρπη τύπου 1 (HSV1), ο οποίος είναι εξαιρετικά διαδεδομένος. Υπολογίζεται ότι το 80% των ενηλίκων είναι φορείς αυτού του ιού, ο οποίος συνήθως υπάρχει στο σώμα σε λανθάνουσα (ανενεργή) κατάσταση.

Αν και για τους ενήλικες σπανίως συνιστά πρόβλημα, στα μωρά μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρος επειδή έχουν πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό – με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να παρατηρείται κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες της ζωής.

Η μετάδοσή του γίνεται κυρίως με την άμεση επαφή με την πληγή που χαρακτηριστικά δημιουργεί όταν βρίσκεται σε φάση έξαρσης. Η επαφή αυτή μπορεί να γίνει λ.χ. με τα χέρια, αλλά κάλλιστα γίνεται και με το φιλί.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν σε όποιον έχει πληγή στο στόμα ή ενδείξεις πως κάτι πάει να βγει στο στόμα του, να αποφεύγει τα φιλιά έως ότου μάθει τι είναι ή έως ότου η πληγή εξαφανιστεί εντελώς.

Ρούλα Τσουλέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.