Απολύτως ικανοποιημένος είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από τις αποφάσεις του 9ου Συνεδρίου, και πώς να μην είναι άλλωστε, αφού στα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν το πολιτικό πλαίσιο που θα κινηθεί από εδώ και πέρα, έχει στα χέρια του την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου βασισμένη εξ’ ολοκλήρου στη δική του άποψη και προσέγγιση.

Αναφερόμενος λοιπόν στη δευτερολογία του κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου στο κρίσιμο πράγματι ζήτημα «Κυβερνητική Σταθερότητα- Έξοδος της χώρας από την Κρίση», μίλησε με 5 συν 12 σημεία, όρους ουσιαστικά, ενόψει της νέας φάσης διακυβέρνησης από την τρικομματική κυβέρνηση.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι ο κ. Βενιζέλος στο 3ο από τα 12 σημεία μιλά σχεδόν ανοιχτά για την ανάγκη ανασχηματισμού της κυβέρνησης και «φωτογραφίζει» τα υπουργεία που θα ήθελε το ΠΑΣΟΚ και αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση, την Αυτοδιοίκηση, την Απασχόληση και την Ανάπτυξη.

Πάντως τα πέντε σημεία είναι:

Πρώτο, εσωτερική απόφαση και καθαρό μήνυμα προς τους εταίρους ότι η χώρα δεν αντέχει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Είναι απόφασή μας.

Δεύτερο, Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, με άλλους συντελεστές, μοχλός ανάπτυξης και αναδιανομής.

Τρίτο, άμεσα μέτρα κοινωνικής συνοχής για ανεργία, υπερχρέωση, απόλυτη φτώχεια.

Τέταρτο,
το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης

Πέμπτο, καθαροί κανόνες λειτουργίας της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε και έγινε αποδεκτό ομόφωνα ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση «πρέπει να είναι απόλυτα καθαρή και σταθερή, χωρίς αντιφάσεις, μισόλογα, υπαινιγμούς, μυωπίες και αδικαιολόγητα συμπλέγματα ενοχής», καθώς η χώρα:

-Δεν αντέχει φαινόμενα πολιτικής αστάθειας.
-Χρειάζεται πολιτικό και οικονομικό χρόνο για να ανακάμψει.
-Χρειάζεται μια κυβέρνηση με τον μέγιστο βαθμό αποτελεσματικότητας, που να έχει απομειώσει πλήρως την εθνική στρατηγική, να κινείται γρήγορα και αποφασιστικά, να κινητοποιεί τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς εταίρους, τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις τράπεζες, τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που υπερβαίνει και αντικαθιστά το μνημόνιο. Το ολοκληρωμένο αυτό σχέδιο που οδηγεί τη χώρα οριστικά εκτός κρίσης, κινητοποιεί τους ενδογενείς πόρους ανάπτυξης, προωθεί τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.
-Χρειάζεται μια Κυβέρνηση που θα την πάει από τους αρνητικούς στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα ανακόψει την ανεργία, θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, θα ανοίξει την προοπτική αποκατάστασης των αδικιών.
-Χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να μπορεί να πει καθαρά στους εταίρους μας στην Ευρώπη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτό που είπα πολλές φορές ώς τώρα, ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα.
-Χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να αντιλαμβάνεται την επείγουσα και επιτακτική ανάγκη διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, με άμεσα μέτρα που τα είπα.
-Χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί με τους εταίρους και πιστωτές μας την υπάρχουσα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, που μπαίνουν στο τραπέζι σε κάθε περιοδική αξιολόγηση.
-Χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να χειριστεί με τον πιο πρόσφορο τρόπο την επικείμενη Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
-Χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να διασφαλίζει στην πράξη τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
-Χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να σέβεται την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τα κόμματα που τη συγκροτούν, να σέβεται τη Βουλή και τη λειτουργία της και τις νομοθετικές διαδικασίες. Μια Κυβέρνηση που αποτρέπει την εγκαθίδρυση ενός μονοκομματικού ή δήθεν αναλογικά τρικομματικού κράτους.
-Χρειάζεται μια Κυβέρνηση που χειρίζεται με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
-Χρειάζεται μια Κυβέρνηση που δίνει πολιτικά, κοινοβουλευτικά, επικοινωνιακά, σε καθημερινή και συγκεκριμένη βάση τη μάχη κατά της ανευθυνότητας, του τυχοδιωκτισμού, των ύποπτων συμφερόντων, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Βενιζέλο αυτά όλα θέλει το ΠΑΣΟΚ «να καταστούν αντικείμενο της επικαιροποιημένης συμφωνίας προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων» καθώς «μόνο με τον τρόπο αυτό η χώρα μπορεί πράγματι να ανακάμψει».

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιβάλει αυτούς τους «όρους»; Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέγοντας με έμφαση «Το ΠΑΣΟΚ θα επιβάλει αυτή τη συμφωνία»!

 

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.