Άρση τραπεζικού απορρήτου και άνοιγμα λογαριασμών με διαδικασίες–εξπρές για όλους όσοι ελέγχονται για φοροδιαφυγή, διακίνηση «μαύρου χρήματος», ξέπλυμα «βρόμικου χρήματος» και παράνομο πλουτισμό προβλέπουν νέες ρυθμίσεις που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθειά της να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. Ταυτόχρονα, δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση της ψηφισθείσας από τον Ιανουάριο του 2012 διάταξης που προβλέπει την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων χιλιάδων επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και φυσικών προσώπων, που θα επιλέγονται για φορολογικό έλεγχο.

Καθ’ οδόν…

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να απαντήσει στα όσα επισημαίνονται στην έκθεση αξιολόγησης της φορολογικής διοίκησης την οποία συνέταξαν τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας:

1 Εντός του 2013 θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα διασυνδεθούν τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν σε όλες τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ταχύτατους ρυθμούς οι διαδικασίες άρσης τραπεζικού απορρήτου και ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων που ελέγχονται για οικονομικά εγκλήματα. Μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών του υπουργείου με το τραπεζικό σύστημα όλα τα αιτήματα του ΣΔΟΕ, των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων, της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών και των ΔΟΥ, για το άνοιγμα και τον έλεγχο των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών ελεγχόμενων φορολογουμένων θα συγκεντρώνονται και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στις τράπεζες, οι οποίες θα απαντούν άμεσα, την επόμενη μέρα, με την ηλεκτρονική διαβίβαση όλων των στοιχείων που ζητήθηκαν.

Σήμερα για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για σοβαρά φορολογικά αδικήματα και οικονομικά εγκλήματα μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα 8 μηνών ή ακόμη και ενός έτους. Συγκεκριμένα, απαιτείται το ΣΔΟΕ ή κάποια άλλη ελεγκτική υπηρεσία να αποστείλει γραπτό αίτημα για την αποστολή στοιχείων κίνησης τραπεζικών λογαριασμών προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και εκείνη με τη σειρά της να κοινοποιήσει το αίτημα αυτό προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Οι τράπεζες ανταποκρίνονται στο αίτημα μετά την πάροδο πολλών μηνών, με αποτέλεσμα στο ενδιάμεσο διάστημα οι ελεγχόμενοι να έχουν χρόνο για να «κουκουλώνουν» τις παρανομίες τους!

Σε δεύτερη φάση, η ηλεκτρονική διασύνδεση υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών θα επιτρέψει την παρακολούθηση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φορολογουμένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε συναλλαγή σημαντικού ύψους που θεωρείται «ύποπτη» να ελέγχεται άμεσα.

2 Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφούν 2 υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες:

α) θα καθορίζονται τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου με βάση τα οποία θα επιλέγονται για έλεγχο οι φορολογικές υποθέσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων

β) θα ενεργοποιείται η νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 14 του ν. 4038/2012 με την οποία προβλέπεται ότι τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που ελέγχονται από την εφορία μπορούν να προσδιορίζονται και με έμμεσες τεχνικές, λαμβανομένων υπόψη πληροφοριών για το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες, τη ρευστότητά τους σε μετρητά, την αξία κτήσης των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν, τις δαπάνες διαβίωσης και τα λοιπά ετήσια έξοδά τους.

Έχουν δρομολογηθεί

Κατά τα λοιπά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας στις επισημάνσεις της έκθεσης των τεχνικών εμπειρογνωμόνων της Τρόικας, παρουσίασε, σε χθεσινή της ανακοίνωση, τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει δρομολογήσει.

Για τη φοροδιαφυγή:

Στη μονάδα ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου συγκεντρώθηκαν 1.789 εκκρεμείς υποθέσεις φυσικών προσώπων. Η ολοκλήρωση όλων των ελέγχων αυτών θα γίνει εντός του 2013.

Ο έλεγχος των εμβασμάτων που απεστάλησαν στο εξωτερικό κατά τα έτη 2009-2011 από Έλληνες φορολογουμένους είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Η φάση αποστολής των ειδοποιήσεων, με την αποστολή 24.710 σημειωμάτων, έχει από καιρό ολοκληρωθεί και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται και η φάση συγκέντρωσης των δικαιολογητικών από τους φορολογουμένους. Οι έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία μεγάλου πλούτου θα ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο.

Ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ, η οποία περιλαμβάνει 2.062 περιπτώσεις, έχει ξεκινήσει από το ΣΔΟΕ, με την ταυτοποίηση 1.681 φυσικών προσώπων και 40 νομικών προσώπων. Το δεύτερο στάδιο του ανοίγματος των λογαριασμών και της σύγκρισης με τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι με τα μεγαλύτερα ποσά καλούνται ήδη για διευκρινίσεις.

Βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των Ελλήνων που επένδυσαν σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πρώτα αποτελέσματα δεν δείχνουν σημαντικό φορολογικό ενδιαφέρον, όμως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

Έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για εκατοντάδες εξωχώριες εταιρίες με ακίνητη περιουσία. Ο έλεγχος αυτών που υπάγονται στις ΔΟΥ Κρανιδίου και Κύμης ανατέθηκε πρόσφατα στη μονάδα ελέγχου προσώπων μεγάλου πλούτου.

Ληξιπρόθεσμες και έλεγχοι:

•           Απλοποιείται η διαδικασία χαρακτηρισμού των μη εισπράξιμων οφειλών ως «ανεπίδεκτων είσπραξης», ώστε να επικεντρωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός στις εισπράξιμες υποθέσεις.

•           Αναμορφώνεται η διαδικασία διοικητικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών.

•           Ξεκίνησαν οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ 200 ελεγκτών, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

•           Ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών ως ελεγκτών για να ενισχυθεί το δυναμικό των υπαλλήλων που διενεργούν ελέγχους.

•           Οι υποψήφιοι θέσεων ευθύνης ελέγχονται για το «πόθεν έσχες».

Γιώργος Παλαιτσάκης, στον «Ελεύθερο Τύπο»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.