«Ξεκάθαρη η βούληση της κυβέρνησης για στενή συνεργασία Κυβέρνησης – Αιρετών Περιφερειακών Αρχών», δήλωσε ο Γιώργος Δακής

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχαν προχτές οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, συμμετέχοντος και του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, ενώ συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωνσταντίνος Χατζηδάκης και Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Στο μικροσκόπιο της συνάντησης τέθηκε η περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της κατά το δυνατόν καλύτερης αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, γι’ αυτό το λόγο συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Γιώργος Γιαννούσης.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, με δήλωσή του στον «Πτολεμαίο», υπογράμμισε: «Ήταν μία σημαντική και χρήσιμη συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε η καθαρή βούληση συνεργασίας κυβέρνησης και αιρετών περιφερειακών αρχών. Δόθηκε η διαβεβαίωση επίλυσης των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται και αλληλοκαλύψεων αρμοδιοτήτων μεταξύ περιφερειών και γενικής κυβέρνησης.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας δήλωσε ότι επιθυμεί πιο συχνές συναντήσεις, γιατί θεωρεί ότι η περιφερειακή ανάπτυξη περνά μέσα από τις αιρετές περιφέρειες. Ειδικά για το ΕΣΠΑ και την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020, διαβεβαίωσε τη βούλησή του για περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας».

Μιλώντας, εκ μέρους όλων των περιφερειαρχών, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Γιάννης Σγουρός, εξερχόμενος δήλωσε: «Θέλω να πω ότι και οι δεκατρείς περιφερειάρχες, παρά το ότι προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, λειτουργούμε συλλογικά και έχουμε έναν κοινό εχθρό, το κεντρικό κράτος».

«Εάν δε λύσουμε τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, τα λόγια θα είναι λόγια. Εμείς θέλουμε πραγματικά να λυθούν τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από το κεντρικό κράτος και ο Πρωθυπουργός σήμερα μας διαβεβαίωσε ότι θα μπει μπροστά σε αυτό το θέμα, καταβάλλοντας προσπάθεια να λυθούν οι αγκυλώσεις του κεντρικού κράτους. Ελπίζω και εύχομαι και ο κ. Στυλιανίδης και ο κ. Χατζηδάκης και όλοι οι υπουργοί να συμβάλλουν σε αυτή τη προσπάθεια» κατέληξε ο κ. Σγουρός.

Ο πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε όλους τους περιφερειάρχες για την καθοριστική, όπως ανέφερε, συμβολή τους στην αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και την επίτευξη του μνημονιακού στόχου για το 2012, τόνισε ότι «δεν υπάρχει αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα, χωρίς την γνώση, την εμπειρία και τη συμμετοχή των αιρετών Περιφερειών». Παράλληλα, δεσμεύτηκε να υπάρξουν συστηματικές και συχνές συναντήσεις του με τους Περιφερειάρχες, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις στα τρέχοντα ζητήματα.

Επίσης, έδωσε εντολή να λυθεί άμεσα το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με το ζήτημα του Τελικού Διατάκτη των δαπανών από το ΠΔΕ, όπως προτείνουν οι αιρετές Περιφέρειες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Γιάννης Σγουρός, εξέθεσε αναλυτικά στον πρωθυπουργό τις εμπλοκές που προκύπτουν τόσο από τη συγκεντρωτική λειτουργία του Κράτους και τη γραφειοκρατία, όσο και από τις συνεχείς περικοπές στους πόρους των Περιφερειών.

Όλοι οι περιφερειάρχες ανέπτυξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο σε ότι αφορά την ανάπτυξη και την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, όσο και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται σε σχέση με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις συνεχείς περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αφού τονίστηκε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται για την λειτουργία των περιφερειών και την αντιμετώπιση της τρέχουσας καθημερινότητας (αποχιονισμοί, οδικό δίκτυο, μεταφορές μαθητών κ.λπ.) ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους παρισταμένους Υπουργούς για συνολική στήριξη των Περιφερειών.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, επικεφαλής περιφερειακών συνδυασμών και περιφερειακοί σύμβουλοι, συμμετείχαν χτες στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.