«Ώρα μηδέν» σήμανε για τις προνοιακές δομές του δήμου Κοζάνης, η λειτουργία τους βρίσκεται κυριολεκτικά στον …αέρα, καθώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση, γι’ αυτό οι απλήρωτοι εργαζόμενοι προχώρησαν χτες σε τρίωρη στάση εργασίας και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο δημαρχείο.

Κατά τις ώρες 11 – 3 μ.μ. οι εργαζόμενοι απείχαν από τα καθήκοντά τους, ενώ με δηλώσεις τους στη συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο, τόσο οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων Δημοτικών Επιχειρήσεων του Δήμου Κοζάνης, όσο και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθανάσιος Τολιόπουλος, που παραβρέθηκε για συμπαράσταση, αναφέρθηκαν στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές, όπως Βρεφονηπιακοί – Παιδικοί Σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ), Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Βοήθεια στο Σπίτι.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους, τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν είναι:

-Εργασιακή ανασφάλεια καθώς το πρόγραμμα χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ) λήγει το καλοκαίρι του 2013 και δεν έχει προβλεφθεί πως και αν θα χρηματοδοτηθεί η συνέχεια των προγραμμάτων (το Βοήθεια στο Σπίτι λήγει νωρίτερα και το ΚΗΦΗ έχει ήδη λήξει). Θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα τόσο της Κεντρικής Διοίκησης όσο και των ΟΤΑ η ένταξη των Προγραμμάτων στο νέο ΕΣΠΑ περιόδου 2014 – 2020 για να επανέλθει η εργασιακή ηρεμία σε όλους του εργαζόμενους έτσι ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους απερίσπαστοι από «εξωγενείς παράγοντες».

-Μη καταβολή των δεδουλευμένων η οποία εντείνει την ανασφάλεια των εργαζομένων, ειδικά στην σημερινή εποχή που όλοι βιώνουν πρωτόγνωρες οικονομικές καταστάσεις. Την ώρα που οι αποδοχές μας (όπως και όλων των εργαζομένων) μειώθηκαν κατά πολύ χωρίς την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας (τρείς μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ περισσότερο), μας καθιστούν ανίκανους να ανταπεξέλθουμε στις βεβαρημένες βασικές οικονομικές μας υποχρεώσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρυνόμαστε με τόκους υπερημερίας και πρόστιμα καθώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι στις δομές, συνεχίζουν να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους και να εξυπηρετούν κάθε ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, χωρίς να αμείβονται κανονικά για την εργασία τους. Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δημοτικών Επιχειρήσεων Δήμου Κοζάνης, αποφάσισε τη χτεσινή τρίωρη στάση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, συντονίζοντας τη δράση των εργαζομένων της Κοζάνης, με τους συναδέλφους τους, που εργάζονται στις Δομές Στήριξης των δήμων όλης της χώρας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.