Ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις ληστείες και στις επιθέσεις σε μετρό και Mall

Οι βιντεοαναλύσεις της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν τρεις ένοπλες οργανώσεις

Ποιος έβαλε τη βόμβα στο μετρό, στον σταθμό του Αιγάλεω, πριν από έναν χρόνο; Το μυστήριο αυτό επιχειρεί να λύσει τα τελευταία 24ωρα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις  ληστείες στον Βελβεντό και στον Φιλώτα Φλώρινας αλλά και από τη βομβιστική επίθεση στο Mall.

Με βάση την αρχική ανάλυση των βίντεο από αυτές τις επιθέσεις, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μία άγνωστη νεαρή κοπέλα που εικονίζεται στα πλάνα από τις ληστείες όσο και από το εμπορικό κέντρο είναι η ίδια που συμμετείχε στις 28 Φεβρουαρίου 2012 στην εναπόθεση του εμπρηστικού μηχανισμού στο τελευταίο βαγόνι συρμού στον τερματικό σταθμό του Αιγάλεω. Η βόμβα τελικά δεν εξερράγη. Τα στελέχη της Αστυνομίας επιπλέον είχαν εντοπίσει πολλές ομοιότητες στα κείμενα ανάληψης ευθύνης για τις δύο επιθέσεις στο μετρό και στο Mall αλλά και κοινά χαρακτηριστικά στους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Με αυτόν τον τρόπο οι αξιωματικοί συνέδεσαν την απόπειρα εμπρησμού στο μετρό, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε η οργάνωση «12 Φλεβάρη», με τη δράση ενός νέου βραχίονα των «Πυρήνων της Φωτιάς» που εμφανίστηκε στη βόρεια Ελλάδα. Όμως αυτή η άποψη τα τελευταία 24ωρα αναθεωρείται.

Με βάση τα νέα δεδομένα, οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι «η ομάδα που επιχείρησε να χτυπήσει το μετρό στο Αιγάλεω πιθανόν δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες επιθέσεις εντός κι εκτός Αθηνών. Κι ίσως τα μέλη της “12 Φλεβάρη” επανέλθουν δριμύτερα με νέα επίθεση».

Τα τρία νέα στοιχεία της έρευνας

Τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη στηρίζουν αυτή την εκτίμησή τους σε τρία νέα στοιχεία της έρευνας τους:
* Στην εμπρηστική επίθεση στο μετρό δεν συμμετείχαν, τουλάχιστον μέσα στους χώρους των συρμών, περισσότερα από τρία έως τέσσερα άτομα κι όχι έξι έως οκτώ που απεικονίζονται στην επίθεση στο Mall. Επιπλέον στις δύο επιθέσεις ο τρόπος κινήσεων των υπόπτων είναι διαφορετικός.
* Από την περαιτέρω ανάλυση του οπτικού υλικού φέρεται να διαπιστώθηκε ότι η κοπέλα που πιθανολογείται ότι συμμετείχε στην απόπειρα εμπρησμού στο μετρό δεν «ταυτίζεται» με την κοπέλα που φαίνεται να αναζητείται για συμμετοχή στους «Πυρήνες». Κι αυτό παρά τη φαινομενική ομοιότητά τους ως προς το πρόσωπο και τον σωματότυπό της.
* Δεν φαίνεται να υπάρχει ομοιότητα των άλλων δύο ή τριών ατόμων – εκτός από την κοπέλα – που καταγράφονται στις κάμερες του μετρό με τους ληστές στον Βελβεντό, στον Φιλώτα κτλ.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις οι αστυνομικοί θεωρούν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν τρία διαφορετικά ένοπλα σχήματα: εκείνο που έβαλε βόμβα στο μετρό, το δεύτερο που χτύπησε τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και εκείνο που κτύπησε σε Mall, Φλώρινα και Βελβεντό.

Την ίδια στιγμή οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των τεσσάρων καταζητούμενων για τη ληστεία στον Βελβεντό. Παράλληλα τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια εξακολουθούν να συγκεντρώνουν αποτυπώματα και βιολογικό υλικό από τα δύο τρίκλινα δωμάτια του ξενοδοχείου «Αργώ» στον Βόλο όπου έμειναν τουλάχιστον πέντε καταζητούμενοι για τη ληστρική επιδρομή στην Κοζάνη.

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.