Ο Μπεν Αφλεκ βραβεύθηκε για την σκηνοθεσία της

Η ταινία «Επιχείρηση Argo» θριαμβεύει και στα βραβεία BAFTA

Θριαμβευτής και στα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ο Μπεν Αφλεκ. Στην απονομή που έγινε την Κυριακή το βράδι στο Λονδίνο, η «Επιχείρηση: Argo» απέσπασε δυο από τα βασικότερα βραβεία, εκείνο της καλύτερης ταινίας αλλά και της καλύτερης σκηνοθεσίας. Αυτό σημαίνει ότι ο Αφλεκ ως συμπαραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας πήρε δυο βραβεία. Ένα τρίτο βραβείο που πήρε το πολιτικό δράμα που μεταφέρει τον θεατή στο ταραγμένο Ιράν της εκπνοής της δεκαετίας του 1970, ήταν για το μοντάζ του.

Όπως βεβαίως ήταν αναμενόμενο, ο Αφλεκ έχασε το βραβείο α ανδρικού ρόλου για το οποίο ήταν επίσης υποψήφιος. Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις κέρδισε μια ακόμη διάκριση ως Αβραάμ Λίνκολν στον «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ του οποίου η ταινία κατά τα άλλα αγνοήθηκε στα BAFTA. Η βράβευση τόσο της «Επιχείρησης:Argo» όσο και του Ντέι Λούις μας δίνει αμέσως μια ιδέα για το τι αναμένεται να γίνει στα Οσκαρ που θα απονεμηθούν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου.

Στην κατηγορία του καλύτερου πρώτου γυναικείου ρόλου ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν. Το BAFTA δόθηκε στην γηραιά γαλλίδα ηθοποιό Εμανουέλ Ριβά για την έξοχη δουλειά της στην «Αγάπη» του Μίχαελ Χάνεκε, όμως η Ριβά παραμένει ένα αουτσάιντερ των Οσκαρ εφόσον όλα δείχνουν ότι η μεγάλη μονομαχία θα γίνει ανάμεσα στην Τζένιφερ Λόρενς του «Οδηγού αισιοδοξίας» και την Τζέσικα Τσαστέιν του «Zero Dark Thirty». Η «Αγάπη» κέρδισε επίσης το βραβείο καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας.

Στους β’ γυναικείους ρόλους κέρδισε το φαβορί που ήταν η Αν Χάθαγουεϊ των «Αθλίων» που στην Ελλάδα ανοίγουν την Πέμπτη που μας έρχεται (14 Φεβρουαρίου). Οι «Αθλιοι» κέρδισαν επίσης τα ΒΑFTA καλύτερου σχεδιασμού παραγωγής – σκηνικών αλλά και μακιγιάζ.

Δυο βραβεία κέρδισε και η πολυαγαπημένη και στην Ελλάδα ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Django ο τιμωρός». Ο αυστριακός ηθοποιός Κρίστοφ Βαλτς κέρδισε το βραβείο β’ ανδρικού ρόλου, ενώ βραβείο δόθηκε επίσης στον ίδιο τον Ταραντίνο για το πρωτότυπο σενάριό του. Το βραβείο καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου δόθηκε στον Ντέιβιντ Ο. Ράσελ για τον «Οδηγό αισιοδοξίας».

Η «Ζωή του Πι» του Ανγκ Λι κέρδισε το βρβαέιο καλύτερης φωτογραφίας και οπτικών εφέ, το «Skyfal» του Σαμ Μέντες κρίθηκε καλύτερη βρετανική ταινία του 2012 αλλά και εκείνη με την καλύτερη μουσική (Τόμας Νιούμαν), η «Αννα Καρένινα» διακρίθηκε (δικαίως) για τα κοστούμια της και το «Brave» της εταιρίας PIXAR κρίθηκε καλύτερο κινούμενο σχέδιο για το 2012. Ας σημειωθεί τέλος ότι  κανένα βραβείο δεν δόθηκε στο «Zero Dark Thirty» της Κάθλιν Μπίγκελοου.

 

Ζουμπουλάκης Γιάννης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.