Μια τροφή πολύ πιο θρεπτική απ’ ό,τι πιστεύουμε

http://www.newsbeast.gr/files/temp/68D713DFEB6B70590A7AC63D8201DB5D.jpgΊσως είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα που υπάρχουν στη διατροφή μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μία στενή σχέση με τα αβγά μόνο στην παιδική τους ηλικία όταν οι μαμάδες μας το επιβάλλουν στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως θρεπτικό και απαραίτητο στον οργανισμό μας τρόφιμο, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Αποτελεί μία πηγή πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο, ενώ περιέχει βιταμίνες Α, D, E, B, φολικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο και νάτριο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Παρόλο που ο κρόκος του αβγού περιέχει 215 mg χοληστερίνης (υπενθυμίζουμε ότι ημερησίως πρέπει να λαμβάνουμε έως 300 mg), το αβγό έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και λίγες θερμίδες. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να μη λαμβάνουμε παραπάνω από έναν κρόκο αβγού την ημέρα.

Το ασπράδι του αβγού αποτελείται κυρίως από νερό και πρωτεΐνες, ενώ είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, βιταμίνες Β1, Β2, Β12. Το γεγονός αυτό το καθιστά απαραίτητο συστατικό για μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Ο κρόκος του αβγού είναι πλούσιος σε βιταμίνη D και Β και περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που ενοχοποιούνται για καρδιακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου.

Ένα βραστό αβγό την ημέρα αποτελεί μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλότερης βιολογικής αξίας.

Κάτι που δεν ήξερες…
Το ήξερες ότι το τσόφλι του αβγού ανακυκλώνεται; Κι όμως υπάρχει τελικά τρόπος να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο!
Σπάσε το τσόφλι μερικών αβγών σε πολτοποίησέ το. Στη συνέχεια ρίξε το στο χώμα μέσα σε γλάστρες. Τα φυτά σου, αλλά και τα πουλιά που θα το… τσιμπήσουν θα ωφεληθούν ιδιαιτέρως από αυτή την πλούσια πηγή ασβεστίου!

 

k-mag.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.