Σκοτώνουν άγρια ζώα και τα «περιφέρουν» σαν τρόπαια στο facebook, καμαρώνοντας. Τα αιχμαλωτίζουν και με αναρτήσεις στη δημοφιλή ιστοσελίδα ψάχνουν ταίρι για να τα ζευγαρώσουν σαν να είναι κατοικίδια!

Πληθαίνουν επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες για νεκρά ή κακοποιημένα άγρια ζώα στο facebook. Και δεν πρόκειται για εικονική πραγματικότητα, αλλά για πραγματικούς θανάτους που συμβαίνουν στην Ελλάδα και προβάλλονται σαν κατορθώματα και εμπειρίες που αξίζει να μοιράζεσαι!

Δεν είναι λίγα τα γκρουπ στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης όπου απεικονίζονται άγρια ζώα νεκρά, ενώ κάτω από τη φωτογραφία οι χρήστες καμαρώνουν με σχόλια για τα κατορθώματά τους.

Ενδεικτικό παράδειγμα, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος, το γκρουπ «Τσοπανόσκυλα – Ηπειρος – Γίδια – Προβατα», όπου έχει αναρτηθεί φωτογραφία που απεικονίζει νεκρό θηλυκό λύκο και στα σχόλια που ακολουθούν μεταξύ άλλων αναφέρεται από τον χρήστη ότι «τη σκοτώσαμε το καλοκαίρι». Σε άλλα γκρουπ και ιστοσελίδες χρήστες έχουν βγει προς αναζήτηση ζευγαριού για το άγιο ζώο που διαθέτουν.

«Στο διαδίκτυο δημοσιεύεται αγγελία σύμφωνα με την οποία ζητείται θηλυκή λύκαινα για ζευγάρωμα, ενώ όπως προκύπτει από την αγγελία ο χρήστης που τη δημοσίευε είναι κάτοχος λύκου κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας» συμπληρώνουν οι υπεύθυνοι του Αρκτούρου.

Στα 20 χρόνια λειτουργίας της, η οργάνωση δέχεται καθημερινά καταγγελίες για κακοποιήσεις και θανατώσεις άγριων ζώων. Μπορεί η περιβαλλοντική οργάνωση να μην έχει κάποια εξουσία, οι υπεύθυνοί της όμως κατευθύνουν όσους κάνουν καταγγελίες για θάνατο ή κακοποίηση ζώων στις αρμόδιες Αρχές. «Με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα του κάθε χρήστη, αλλά και απόλυτη συναίσθηση τους χρέους μας προς τα ίδια τα ζώα, τους ευαισθητοποιημένους πολίτες και τα παιδιά, καταγγείλαμε περιστατικά παράνομης θανάτωσης ζώων στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια» είπαν στη «δημοκρατία» οι υπεύθυνοι του Αρκτούρου.

«Στη χώρα μας υπάρχει νομοθεσία που ισχύει από το 1969, που απαγορεύει τον φόνο αρκούδας και λύκου, ενώ η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει τη θανάτωση αλλά και την έκθεση νεκρών ζώων σε κοινή θέα» επισημαίνει με ανακοίνωσή της η οργάνωση, με την οποία καλούνται όσοι καταγγέλλουν περιστατικά παράνομης κατοχής, θανάτωσης ή κακοποίησης άγριων ζώων να κοινοποιούν το υλικό στις διευθύνσεις ηλεκτρονικής επικοινωνίας του Αρκτούρου.

Νίκος Πιτσιακίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.