Τα κομμάτια του παζλ μετά τις συγχωνεύσεις

Τα σενάρια για το μέλλον των μικρών τραπεζών

Το παζλ του νέου τραπεζικού χάρτη μετά τις συμφωνίες συγχωνεύσεων που επιτεύχθηκαν μετά από πολλά χρόνια την περυσινή χρονιά, αναμένεται να συμπληρώσουν φέτος οι εξελίξεις στο χώρο των μεσαίων και μικρότερων τραπεζών που έχουν μείνει «ορφανές».

Οι μέτοχοι και οι διοικήσεις τους, δεδομένων των κεφαλαιακών αναγκών που έχει υπολογίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, καλούνται να αποφασίσουν για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, υπό το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης που έχει καθοριστεί από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με αυτό, έως και τον ερχόμενο Ιούνιο οι μη συστημικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, βάση της έκθεσης που έχει δημοσιεύσει η εγχώρια νομισματική αρχή ή να συγχωνευτούν με κάποιον από τους συστημικούς ομίλους, υπό την προϋπόθεση ότι το νέο σχήμα θα αξιολογηθεί ως βιώσιμο.

Στην περίπτωση που τίποτα από τα παραπάνω δεν καταστεί εφικτό, θα προωθείται η λύση της ομαλής λύσης μέσω συναλλαγών P&A με επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες, όπως συνέβη με την Αγροτική Τράπεζα, είτε μέσω της δημιουργίας μιας bridge bank, όπως έγινε με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Εναλλακτικά σχέδια

Πριν φτάσουν όμως σε αυτό το σημείο, κάποιες από τις μικρότερες τράπεζες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο εξαγοράς από τους τρεις μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους (Εθνική-Eurobank, Alpha, Πειραιώς).

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να συγχωνευτούν μεταξύ τους με στόχο τη δημιουργία ενός σχήματος που θα διέθετε το επαρκές μέγεθος για να σταθεί αυτόνομο στην εγχώρια αγορά.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι τα αναγκαία κεφάλαια θα εισφέρουν ιδιώτες μέτοχοι, καθώς δεν προβλέπεται από το μνημόνιο η απευθείας ενίσχυση από το πακέτο στήριξης του κλάδου μη συστημικών τραπεζών ή η δημιουργία ενός τέταρτου πόλου στην αγορά.

Οι τράπεζες, το μέλλον των οποίων θα κριθεί τους επόμενους μήνες είναι οι εξής: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Αττικής, Millennium Bank, Probank, Νέα Proton, FBBank.

Η Attica Bank και η Probank θα επιχειρήσουν, όπως έχουν γνωστοποιήσει στο επενδυτικό κοινό, να αντλήσουν τα κεφάλαια από τους μετόχους τους, προκειμένου να παραμείνουν ιδιωτικές.

Από την άλλη πλευρά, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που είναι μοναδικός μέτοχος στο ΤΤ και στην Proton Bank, αναζητά λύση για την πώλησή τους το επόμενο διάστημα.

Με βάση το μνημόνιο, οι συμμετοχές αυτές θα πρέπει να ρευστοποιηθούν εντός εξαμήνου, ωστόσο εάν δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον μπορεί να δοθεί παράταση.

Τέλος, η Millennium Bank είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε κάποιον από τους μεγάλους ομίλους, αφού προηγουμένως ανακεφαλαιοποιηθεί και χρηματοδοτηθεί πλήρως από τη μητρική της, την πορτογαλική BCP.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ κοντά σε μία τέτοια συμφωνία βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.