Λίγο πριν την τελική μορφή της, η πρώτη ταινία του νεαρού σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα αναζητεί διανομή στην κινηματογραφική Μπερλινάλε

Ο Βαγγέλης Μουρίκης κατά την διάρκεια των γυρισμάτων του «Χειμώνα»...Οι τοπικοί μύθοι της γενέτειράς του πατέρα του στη Σιάτιστα, η ελληνική φύση αλλά και η αγάπη για τη λογοτεχνία του τρόμου και για συγγραφείς όπως ο Εντγκαρ Αλαν Πόε και ο Χ. Π. Λάβκραφτ, αποτέλεσαν βασική πηγή έμπνευσης για την ιστορία της ταινίας «Χειμώνας», πρώτης προσπάθειας στην σκηνοθεσία μεγάλου μήκους ταινίας του νεαρού σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα.

Η ταινία φέρεται από τους δημιουργούς της ως «σύγχρονο ρομαντικό θρίλερ φαντασίας». Γυρίστηκε στην Ελλάδα και το Λονδίνο, με ελληνικούς _κυρίως_ διαλόγους. Πέρα από κάθε τι όμως, ο «Χειμώνας» είναι η προσωπική, συμβολική κατάθεση ενός ξενιτεμένου Έλληνα, ο οποίος γεννήθηκε στην Λάρισα αλλά εδώ και χρόνια έχει ως βάση το Λονδίνο όπου ζει και εργάζεται,  εμπνέεται και δημιουργεί. Οπως περίπου συμβαίνει και με τον κεντρικό ήρωά του, τον Νίκο (Θοδωρής Αλμπάνης) ο οποίος ζει μια φαινομενικά πετυχημένη ζωή στο Λονδίνο, μακριά από τον τόπο καταγωγής του, την Ελλάδα.

Ο «Χειμώνας» βρίσκεται στα τελικά στάδια της παραγωγής (post-production) και αναζητεί ευρωπαϊκή διανομή, λόγος για τον οποίο ο Κουτσολιώτας και η παραγωγός της ταινίας Ελίζαμπεθ Σουτς θα βρίσκονται στο Βερολίνο για το κινηματογραφικό φεστιβάλ που αρχίζει την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου. Ο Κουτσολιώτας που έχει επίσης γράψει το σενάριο του «Χειμώνα», έχει εργαστεί σε αρκετές αμερικανικές ταινίες, σίριαλ της τηλεόρασης και μουσικά βίντεο. Εχει ειδικευτεί στα εφέ υψηλής ποιότητας που δημιουργούν στην ταινία την αίσθηση μιας πολύ υψηλού προϋπολογισμού παραγωγής.

Εκτός από τον πρωτοεμφανιζόμενο Αλμπάνη (που είναι και φωτογράφος) στον «Χειμώνα» εμφανίζονται η Έφη Παπαθεοδώρου, και ο Βαγγέλης Μουρίκης. Η ομάδα παραγωγής αποτελείται από ένα πολλών εθνικοτήτων ταλαντούχο δυναμικό προερχόμενο από την Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πολωνία και την Ελλάδα. Ωστόσο η παραγωγή είναι αποκλειστικά αυτοχρηματοδοτούμενη, με εξαίρεση μια μικρή ανεξάρτητη οικονομική βοήθεια μέσω της πλατφόρμας Kickstarter.

Στην Ελλάδα (όπου ο «Χειμώνας» δεν έχει βρει προς το παρόν διανομή), τα γυρίσματα είχαν διάκρεια ενός μήνα και έγιναν στην ορεινή Σιάτιστα. Σκηνικός χώρος της ιστορίας είναι το πατρικό του πατέρα του Κουστολιώτα. Μάλιστα, ο «Χειμώνας» είναι η πρώτη ταινία που γυρίζεται σε αυτήν την περιοχή κάτι που επιτεύχθηκε με την αμέριστη υποστήριξη και θετική ενέργεια των ντόπιων και με την συμβολή του Δήμου.

Ζουμπουλάκης Γιάννης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.