Στον μυελό των οστών «κρύβεται» συχνά η φυματίωση σύμφωνα με νέα έρευνα, γεγονός που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο σε αρκετές περιπτώσεις η ασθένεια επιστρέφει ακόμη και όταν έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη θεραπεία!

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι η φυματίωση μπορεί να διεισδύσει στα κύτταρα του μυελού των οστών, γεγονός που την προστατεύει από τα φάρμακα και τις θεραπείες. Τα αντιβιοτικά μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματά της, όμως μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν την υποτροπή της ασθένειας, που συνήθως συμβαίνει ακόμη και 10 χρόνια μετά την αρχική θεραπεία.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Στάνφορντ ανακάλυψαν ίχνη βακτηρίων στα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, τα οποία είναι πολυδύναμα κύτταρα που εντοπίζονται σε διάφορους ιστούς και κυρίως στον μυελό των οστών, και έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται σε κύτταρα διαφόρων ειδών, όπως βλαστοκύτταρα, χονδροκύτταρα κ.λπ.

Μάλιστα, παρόλο που τα βλαστοκύτταρα συνήθως υπάρχουν στον μυελό των οστών, μπορούν επίσης να μετακινηθούν στους πνεύμονες, που για τα βακτήρια της φυματίωσης αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον επιβίωσης. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», ενεργά βακτήρια της φυματίωσης μπορεί να υπάρχουν στα κύτταρα των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούν αυτήν τη «μέθοδο» επιβίωσης και άλλες ασθένειες που κρύβονται για χρόνια στον οργανισμό.

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, ενώ τα αποτελέσματά της επιβεβαιώθηκαν σε μικρή κλινική μελέτη που διεξήχθη στην Ινδία. Οι επιστήμονες μελέτησαν τον μυελό των οστών από ασθενείς που είχαν θεραπευτεί από τη φυματίωση και δεν έφεραν ίχνη των βακτηρίων της στην αναπνευστική οδό. Ωστόσο, στους περισσοτέρους εντόπισαν βακτηριακό DNA στον μυελό των οστών, ενώ υπήρξαν και περιστατικά στα οποία εντοπίστηκαν ζωντανά βακτήρια της ασθένειας. «Αυτά τα ευρήματα δεν αποτελούν μόνο ισχυρή απόδειξη ότι η φυματίωση παραμένει αδρανής στα βλαστοκύτταρα, αλλά και ότι τα ζωντανά βακτήρια μπορεί να ενεργοποιηθούν ακόμη και έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα» είπε ο βασικός συντάκτης της έρευνας δρ Bikul Das.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.