Η περίπτωση της Κηφισιάς και το «παιχνίδι του χρόνου» με τις προκηρύξεις

Οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ μετά τις επιστολές των Μαζιώτη-Ρούπα«Οι δύο πολυσέλιδες επιστολές του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Πόλας Ρούπα γράφτηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, πολλές εβδομάδες πριν την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρούσαμε πιθανόν ότι οι δύο φυγόδικοι θα προχωρούσαν σε αυτήν την ενέργεια, όμως δεν διευκρινίσθηκε στη δίκη, πώς και από πού εστάλησαν  ταχυδρομικά τα δύο κείμενα. Στις δύο επιστολές δεν υπάρχει προαναγγελία για ένοπλη επίθεση ή άλλος σχετικός υπαινιγμός. Και ίσως αυτό να μην είναι τυχαίο. Εξακολουθούμε να φοβόμαστε μία νέα ένοπλη επίθεση, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση της επίθεσης -στις 5 Ιανουαρίου 2009- στην δύναμη των ΜΑΤ στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά και της απόπειρας ανατίναξης, λίγες εβδομάδες αργότερα, στα γραφεία της Citibank  στην Κηφισιά».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, λίγη ώρα μετά την παρουσίαση στην δίκη του «Επαναστατικού Αγώνα» των δύο πολυσέλιδων κειμένων -με την μορφή «απολογητικών υπομνημάτων»- του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Πόλας Ρούπα, που κατηγορούνται ότι ήταν ιδρυτικά μέλη της ένοπλης οργάνωσης, που έδρασε την περίοδο 2003-2010.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ διαβάζουν ήδη λέξη-λέξη τις δύο επιστολές προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει οτιδήποτε που μπορεί να συσχετισθεί με την ορφανή επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, όπου πιθανολογείται ότι οι δράστες αποπειράθηκαν να χρησιμοποιήσουν χωρίς επιτυχία εκτοξευτήρες ρουκετών.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί έχουν εντοπίσει ορισμένες ομοιότητες της επίθεσης στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας με την εκτόξευση ρουκέτας στις 12 Ιανουαρίου 2007, από την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», με την συμμετοχή του Νίκου Μαζιώτη. Τότε ωστόσο η προκήρυξη είχε αποσταλεί 12 ημέρες αργότερα. Με βάση αυτές τις «ομοιότητες» οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ διερευνούν το ενδεχόμενο συμμετοχής στην επίθεση της λεωφόρου Συγγρού, των «διαδόχων» του συγκεκριμένου αντάρτη πόλης, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ίδιος ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ σημείωνε το βράδυ της Τρίτης στο «Βήμα»: «Μέχρι τα τέλη  Νοεμβρίου  του 2012 ο Νίκος Μαζιώτης έγραφε διαδικτυακά κείμενα ως απάντηση σε γνωστό αντεξουσιαστή, σχετικά με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης στη δίκη του Επαναστατικού Αγώνα. Από τότε δεν είχε εμφανισθεί στο διαδίκτυο όμως φαίνεται ότι ετοίμαζε το πολυσέλιδο υπόμνημά του για τη δίκη. Μας έχει κάνει εντύπωση ότι πουθενά, σε όλα αυτά τα κείμενα, δεν υπάρχει οτιδήποτε για επαναδραστηριοποίησή του, σαν ίσως να θέλει να «κοιμίσει» τις διωκτικές αρχές.

Δεν αποκλείουμε λοιπόν το ενδεχόμενο, ίσως, να είναι συνεργάτες του αυτοί που κτύπησαν τα γραφεία της  Νέας Δημοκρατίας στη  λεωφόρο Συγγρού. Να εμφανίζεται δηλαδή -σύμφωνα με αυτή την εκδοχή- από την μία πλευρά ως απολογούμενος «ιδιώτης» και από την άλλη να κρύβεται πίσω από μια νέα ένοπλη οργάνωση.  Με βάση αυτό το σκεπτικό δεν αποκλείουμε να συμβεί αυτό που έγινε πριν τέσσερα χρόνια, όταν ο «Επαναστατικός Αγώνας» κτύπησε πρώτα -στις 23  Δεκεμβρίου 2008- την κλούβα των ΜΑΤ στην Πολυτεχνειουπόλη, όπου δεν τραυματίσθηκε κανένας αστυνομικός.

Στη συνέχεια, μέλη της οργάνωσης  πυροβόλησαν -στις 5 Ιανουαρίου 2009- τους αστυνομικούς που φρουρούσαν το υπουργείο Πολιτισμού, στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ο αστυνομικός Διαμαντής Μαντζούνης. Τότε λοιπόν έστειλαν την προκήρυξη , μετά το δεύτερο κτύπημα, στις 15 Ιανουαρίου 2009, δηλαδή 23 μέρες μετά την επίθεση στην Πολυτεχνειούπολη. Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όταν ο «Επαναστατικός Αγώνας» προχώρησε -στις 9 Φεβρουαρίου 2009- στην απόπειρα ανατίναξης των γραφείων της CITIBANK και τότε δεν είχε σταλεί προκήρυξη.  Η  οργάνωση προχώρησε στις 9 Μαρτίου 2009 στην τοποθέτηση βόμβας στο υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στη Ν. Ιωνία. Η προκήρυξη και για τις δύο ενέργειες στάλθηκε, τελικά, στις 19 Μαρτίου 2009 δηλαδή περίπου 40 ημέρες μετά την πρώτη αποτυχημένη επίθεση στην Κηφισιά».

Και όπως συμπληρώνει ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ «κάτι τέτοιο, μια νέα ένοπλη ενέργεια φοβόμαστε ότι μπορεί να γίνει και τώρα. Η οργάνωση για να καλύψει τη σχετική «αποτυχία» της ενέργειας στην λεωφόρο Συγγρού να κάνει άλλη επίθεση. Εξάλλου, όταν ο «Επαναστατικός Αγώνας» προχωρούσε σε επίθεση, σύμφωνα με τον αρχικό  σχεδιασμό του, έστελνε το κείμενο ανάληψης της ευθύνης σε πέντε έως δέκα ημέρες το πολύ. Όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος…».

 

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.