http://kozanimedia.gr/wp-content/uploads/2013/01/pasy-agrotes.jpgΚατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών των οργανωτών, ήταν η χτεσινή κινητοποίηση των αγροτών που διοργάνωσε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση στην Κοζάνη.

Ελάχιστοι ήταν οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν χτες στις 12 το μεσημέρι έξω από την εφορία Κοζάνης, ενώ λόγω της μικρής συμμετοχής δεν πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αντιπροσωπεία της γραμματείας της ΠΑΣΥ Κοζάνης, επέδωσε υπόμνημα με τα αγροτικά αιτήματα στον διευθυντή της Δ.Ο.Υ. Κοζάνης. Παράλληλα, έξω στο δρόμο οι υπόλοιποι διοργανωτές διέμειναν την ανακοίνωση στους διερχόμενους πεζούς και οδηγούς. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα έκαναν γνωστά τα αιτήματά τους, τα οποία μεταξύ άλλων είναι:
• Αφορολόγητο πετρέλαιο – να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
• Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
• Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30% – να αντικατασταθούν οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ που έχουν κλαπεί, για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους και να ληφθούν μέτρα φύλαξης από τη ΔΕΗ.
• Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους – δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.
• Άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση – πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα – απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ.
• Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες – να πληρωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες για τους οποίους υπάρχουν έτοιμα πορίσματα – ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.
• Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή – να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι – αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.
Οι οργανωτές ανακοίνωσαν ότι το προσεχές Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη παναγροτική σύσκεψη Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για συντονισμένες κινητοποιήσεις.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Δείτε το ρεπορτάζ από το Kozani.tv:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.