Δεν έχει τέλος η συρρίκνωση και κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών από την περιφέρεια στο όνομα των επιταγών των μνημονίου, καθώς ο άνεμος του “Καλλικράτη” που πνέει στη δημόσια διοίκηση φέρνει την υποβάθμιση μιας ακόμα υπηρεσίας της Πτολεμαΐδας, καθώς στο πλαίσιο του σχεδίου “ανασυγκρότησης” υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών προτείνεται η κατάργηση ή τελωνείων, όπως για παράδειγμα των τελωνείων Φλώρινας και Πτολεμαΐδας, το οποίο από Β΄ τάξης υποβαθμίζεται σε Γ΄ τάξης και θα αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση τογπικό γραφείο- παράρτημα του Τελωνείου Καστοριάς, όπου μεταφέρονται οι αρμοδιότητές του μιας και εκεί εδρεύει η αρμόδια διεύθυνση.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη έχει προξενήσει μεγάλη αναστάτωση στους εκτελωνιστές της Εορδαίας, αποψιλώνεται πλέον το Τελωνείο και από προσωπικό αφού θα αποσπαστούν τα τρία τουλάχιστον από τα 5 άτομα που το στελεχώνουν αυτή τη στιγμή.

Εκτός όμως από επικείμενη υποβάθμιση του τελωνείου κάποιοι φοβούνται και νέα απόπειρα υποβάθμισης της Οικονομικής Εφορείας Πτολεμαΐδας, καθώς όπως ανέφερε στο τελευταίο δημοτικό ο δ.σ. Στέλιος Τογρίδης «αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα στο θέμα της ΔΟΥ».

Για να επανέλθουμε όμως στο θέμα του τελωνείου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Π» η εκτελωνίστρια Φανή Σπυριάδου, πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών είναι η κατάργηση ή υποβάθμιση τελωνείων, η οποία πρόκειται να οριστικοποιηθεί αυτή την εβδομάδα και με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για το ποια τελωνεία θα καταργηθούν ή θα υποβαθμιστούν έγινε χωρίς κάποια μελέτη και χωρίς να λαμβάνει υπόψη της σημαντικές παραμέτρους που αφορούν στη λειτουργία και τον όγκο εργασίας του κάθε τελωνείου ή την επιχειρηματική δραστηριότητα μιας περιοχής όπως η δική μας, παρά μονάχα με κριτήριο τη μείωση του λειτουργικού κόστους των τελωνειακών αρχών», ανέφερε η κ. Σπυριάδου. Τόνισε δε ότι το τελωνείο Πτολεμαΐδας καλύπτει την εξαγωγική δραστηριότητα μεγάλων επιχειρήσεων, έχει μεγάλο κύκλο εργασιών και έχει διπλασιάσει τα έσοδά του, καθώς τα έσοδα από δασμούς και φόρους το 2012 ανήλθαν σε 9 εκατομμύρια ευρώ.

Επισήμανε μάλιστα ότι η υποβάθμιση του τελωνείου έρχεται τη στιγμή που η περιοχή αναμένει την κατασκευή της 5ης λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V” που θα χρειαστεί να εκτελωνιστεί όλος ο εξοπλισμός της και υπογράμμισε την μεγάλη ταλαιπωρία στην οποία θα αναγκαστούν να υποβάλλονται οι ντόπιοι εκτελωνιστές, καθώς θα είναι πλέον αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο τελωνείο Καστοριάς διανύοντας μια μεγάλη χιλιομετρική απόσταση και μάλιστα με δυσμενείς καιρικές συνθήκες το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Οι εκτελωνιστές της Εορδαίας ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τη δήμαρχο Εορδαίας και το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο, ενώ παρέμβαση στο θέμα αναμένεται και από βουλευτές, για τις συνέπειες από την υποβάθμιση του τελωνείου Πτολεμαΐδας.

Ζήτησαν την άμεση παρέμβασή τους προκειμένου να εξεταστεί εάν υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης στέγης προκειμένου να περιοριστούν τα λειτουργικά του έξοδα από την εξοικονόμηση του ενοικίου. Προτείνουν μάλιστα να εξεταστεί το ενδεχόμενο στέγασης του τελωνείου Πτολεμαΐδας στο Διοικητήριο που ανήγειρε η πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης στο Αγροκήπιο και βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.