Η μελαμίνη από τα σκεύη διαρρέει στο φαγητό όταν είναι καυτό

http://www.newsbeast.gr/files/temp/880663961FC2F59E4172E70DBB0CF494.jpgΗ μελαμίνη βρέθηκε στο επίκεντρο των παγκόσμιων ΜΜΕ, με αφορμή το θάνατο μωρών που σημειώθηκαν στην Κίνα το 2010, εξαιτίας της μόλυνσης γάλακτος με την επικίνδυνη χημική ουσία.

Μια νέα ταϊβανέζικη έρευνα έρχεται να φέρει στην επιφάνεια το θέμα της μελαμίνης, καθώς όπως φαίνεται η ουσία μπορεί διαρρέει από τα πιάτα και τα άλλα επιτραπέζια σκεύη στις τροφές, όταν αυτές είναι καυτές. Βέβαια, δεν χρειάζεται πανικός καθώς, όπως διευκρίνισαν οι επιστήμονες, η μελέτη δεν αποδεικνύει πως η μελαμίνη είναι όντως επιβλαβής στις ποσότητες που ανιχνεύθηκαν σε εθελοντές.

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες ζήτησαν από έξι εθελοντές 20 έως 27 ετών να φάνε καυτή σούπα (με αρχική θερμοκρασία 90 βαθμών Κελσίου) από μπολ μελαμίνης, ενώ άλλοι έξι έφαγαν από κεραμικά μπολ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από τα ούρα των 12 ατόμων. Σε επόμενη φάση, οι δύο ομάδες των έξι ατόμων αντάλλαξαν τα σκεύη από τα οποία έφαγαν τη σούπα, ενώ ακολούθησε πάλι έλεγχος ούρων.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι η ποσότητα μελαμίνης ήταν σαφώς αυξημένη σε όσους είχαν από σκεύος μελαμίνης σε σύγκριση με αυτούς που είχαν χρησιμοποιήσει κεραμικό σκεύος. «Τα σκεύη μελαμίνης μπορεί να απελευθερώσουν μεγάλες ποσότητες μελαμίνης, όταν χρησιμοποιηθούν για το σερβίρισμα καυτών φαγητών», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Βέβαια, δεν μελέτησαν τις τυχόν επιπτώσεις για την υγεία από την αυξημένη παρουσία της μελαμίνης, ούτε είναι σαφές αν και κατά πόσο αυτά τα επίπεδα της εν λόγω ουσίας στα ούρα οδηγούν σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, ενώ δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό ο οργανισμός κατακρατεί την αυξημένη μελαμίνη σε βάθος χρόνου.

Σε χαμηλές δόσεις, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μελαμίνη μπορεί να δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά και άλλα νεφρολογικά προβλήματα τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.

Πάντως, ο ειδικός στις παθήσεις των νεφρών Κρεγκ Λάνγκμαν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, δήλωσε ότι η ταϊβανέζικη έρευνα, αν και εγείρει ενδιαφέροντα ερωτηματικά και ανησυχίες, στην πραγματικότητα δεν αποδεικνύει τίποτε. Είπε όμως ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μελέτες για τις μακροπρόσθεσμες βιολογικές επιπτώσεις της μελαμίνης στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Τα μωρά που μολύνθηκαν, είχαν πολύ χαμηλή νεφρική λειτουργία λόγω του νεαρού της ηλικίας τους. Είναι σίγουρο ότι η απότομη μόλυνση από μια υπερβολική ποσότητα μελαμίνης είναι διαφορετικό πράγμα από μια μακρόχρονή έκθεση σε αυτήν» τόνισε.

Για προληπτικούς λόγους όμως, όπως είπε, όποιος έχει τη δυνατότητα επιλογής, θα μπορούσε να αποφεύγει να αγοράζει σκεύη μελαμίνης, η οποία αντιδρά ειδικά με ορισμένα όξινα φαγητά και με τους φούρνους μικροκυμάτων.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.