«Αυστηρότερη» παρακολούθηση των δαπανών τους κάνουν οι καταναλωτές

Συνεχίστηκε και το 2012 η άνοδος στη χρήση των χρεωστικών καρτών Visa, παρά την πτώση της κατανάλωσης και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την ελληνική αγορά που έδωσε η Visa Europe οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 14% και η δαπάνη έφτασε τα 921 εκατ. ευρώ.

Η αγορά των προπληρωμένων καρτών κατέγραψε επίσης άνοδο, με τον αριθμό καρτών να αυξάνεται κατά 17% και τη δαπάνη να ανέρχεται σε 158 εκατ. ευρώ (αύξηση 2%).

Η εξέλιξη των παραπάνω μεγεθών είναι ιδιαίτερα σημαντική ως προς τη μάχη που δίνει το υπουργείο Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία μπορεί να περιοριστεί με την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών. Οπως τόνισε ο Νίκος Καμπανόπουλος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, «η σταθερή πορεία των χρεωστικών καρτών και η ανοδική τάση των προπληρωμένων δείχνουν ότι οι έλληνες καταναλωτές αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την ευκολία και την ασφάλεια που προσφέρουν, τόσο στη διαδικασία της αγοράς, όσο και στην παρακολούθηση και στη διαχείριση των οικονομικών τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητα της Visa Europe για την ελληνική αγορά παραμένει η προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών. «Για το 2013 αναμένουμε τη διάθεση στην ελληνική αγορά υπηρεσιών ανέπαφων πληρωμών και πληρωμών μέσω φορητών συσκευών, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών έναντι των μετρητών» κατέληξε ο κ. Καμπανόπουλος.

http://2.bp.blogspot.com/-QrorRFL0eVw/UQIlBCDc6vI/AAAAAAABg9Y/wizy7rrtR44/s1600/%CE%A0%CE%9B%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F+%CE%A7%CE%A1%CE%97%CE%9C%CE%91_001.jpg

Στον αντίποδα, η αγορά των πιστωτικών καρτών ήταν αυτή που επηρεάστηκε περισσότερο από την κρίση, σημειώνοντας πτώση στον συνολικό αριθμό καρτών (22%), ενώ η καταναλωτική δαπάνη στα σημεία πώλησης μειώθηκε κατά 15%. Ο αριθμός των εταιρικών καρτών μειώθηκε κατά 7%, όπως και η δαπάνη στα σημεία πώλησης, φτάνοντας τα 240 εκατ. ευρώ. Στο σύνολό τους, οι κάρτες της Visa (πιστωτικές, χρεωστικές, εταιρικές, προπληρωμένες) μειώθηκαν το 2012 κατά 6%.

Εξάλλου, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ετήσια δαπάνη με χρεωστικές κάρτες Visa ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ (1,02 τρισ. ευρώ), καταγράφοντας αύξηση 8,8%, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για το οικονομικό έτος Σεπτέμβριος 2011 – Σεπτέμβριος 2012.

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.