ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη Γ. Παπαντωνίου και Π. ΔούκαςΣτον εισαγγελέα Εφετών παραπέμπει η Επιτροπή της Βουλής που ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία των βουλευτών (δηλώσεις πόθεν έσχες) τον πρώην υπουργό του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπαντωνίου, καθώς και τον πρώην υφυπουργό της ΝΔ κ. Π. Δούκα. Και οι δυο παραπέμπονται για ανειλικρινείς δηλώσεις πόθεν έσχες.

Όσον αφορά την υπόθεση του κ. Παπαντωνίου και της εμπλοκής του ονόματος της συζύγου του στην λίστα Λαγκάρντ, η Επιτροπή αποφάσισε ομοφώνως την παραπομπή του στην τακτική Δικαιοσύνη καθώς δεν περιέλαβε στην δήλωση «πόθεν έσχες» του 2007 τα 2,2 εκ. δολάρια των συνολικών καταθέσεων που εμφανίζει η σύζυγός του κυρία Σταυρούλα Κουράκου.

Ο ίδιος στο υπόμνημα που είχε στείλει στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής είχε υποστηρίξει: «Είναι γεγονός ότι η σύζυγός μου, Σταυρούλα Κουράκου, διατηρούσε λογαριασμό στην Ελβετική τράπεζα HSBC στην Γενεύη. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανοίχτηκε εν αγνοία μου και τα χρήματα που κατατέθηκαν σε αυτόν αποτελούν ουσιαστικά χρήματα της συζύγου μου και του τέως συζύγου της Θεόδωρου Ουσταμπασίδη». Όπως μάλιστα είχε δηλώσει «σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δικά μου χρήματα και εξ όσων έχω πληροφορηθεί στον συγκεκριμένο λογαριασμό κατατέθηκαν το έτος 2000 συγκεκριμένα ποσά (συνολικά τρεις καταθέσεις) και μέχρι το κλείσιμο αυτού δεν υπήρξε ουδεμία άλλη κατάθεση». Σύμφωνα με το υπόμνημα «τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν ως διαπίστευμα για τις σπουδές και την αποκατάσταση των δύο υιών του Αλέξανδρου και Στέφανου-Σωτηρίου Ουσταμπασίδη». Επίσης, έχει αναφέρει ότι «μέρος των χρημάτων της συζύγου μου, που κατατέθηκαν στον συγκεκριμένο λογαριασμό, είναι χρήματα που είχε δικαίωμα να αναλαμβάνει σταδιακά από κοινούς τραπεζικούς μας λογαριασμούς (ήδη δηλωθέντες) που τηρούσαμε στην Ελλάδα και κυρίως στην Alpha Bank».

Όσον αφορά τον κ. Δούκα, η Επιτροπή Ελέγχου τον παρέπεμψε κατά πλειοψηφία με 7 ψήφους «υπέρ» έναντι 4 «κατά» (των μελών που πρόσκεινται στη ΝΔ) αν και θεωρεί ότι δικαιολόγησε το επίμαχο ποσό, για το οποίο ελέγχεται. Πρόκειται για απομείωση ύψους 1 εκ. ευρώ στις καταθέσεις του 2010 σε σχέση με το 2009. Η Επιτροπή Ελέγχου ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις από τον ίδιο, ωστόσο, κρίθηκε ότι αυτό δεν έχει σχέση με το ότι δεν τα δήλωσε στο «πόθεν έσχες» ως όφειλε, παραβιάζοντας έτσι την σχετική νομοθεσία «ασχέτως εάν τα παραστατικά που προσκόμισε δικαιολογούν το εν λόγω ποσό». Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει ότι πρόκειται για μεταφορά ποσού από καταθετικό σε επενδυτικό λογαριασμό, η οποία έχει δηλωθεί από πλευράς του στο «πόθεν έσχες», κάτι που διαπίστωσαν, όπως έχει υποστηρίξει και από τους ορκωτούς λογιστές σε πόρισμά τους.

Σταυρόπουλος Λάμπρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.