Νέος πρόεδρος του Eurogroup o Ολλανδός Γερούν Ντέισελμπλουμ

Eurogroup: Ενέκρινε τη δόση των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Το Eurogroup ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, κρίνοντας ικανοποιητική την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, καθώς και ότι έχουν έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα για την αποδέσμευσή της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η σχετική ενημέρωση του Eurogroup από τον Γιάννη Στουρνάρα και η συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διήρκησε μόλις οκτώ λεπτά.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι στη σύνοδο διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος και εκφράστηκε ικανοποίηση για το έργο που έχει συντελεστεί ως προς την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων και των στόχων του προγράμματος.

Από το συνολικό ποσό των 9,2 δισ. ευρώ, τα 7,2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες του προϋπολογισμού.

Νέος πρόεδρος του Eurogroup o Ολλανδός Γερούν Ντέισελμπλουμ

Το Eurogroup εξέλεξε τη Δευτέρα, όπως αναμενόταν, τον 46χρονο Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ ως νέο πρόεδρο του οργάνου, στη θέση του επί οκταετία επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ντέισελμπλουμ εξελέγη στη θέση του προέδρου της Ευρωομάδας «παρά μία ψήφο ομοφώνως», ανακοίνωσε, ο εκπρόσωπος του Eurogroup Γκι Σουλέρ.

Ο «κύριος ευρώ» με το δύσκολο στην προφορά επώνυμο (ο Όλι Ρεν χρειάστηκε να το συλλαβίσει στους δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη Τύπου) δήλωσε στους συναδέλφους του ότι στόχος του είναι να κινηθεί πέρα από την απλή αντιμετώπιση της κρίσης, σε πιο μακροπρόθεσμες πολιτικές, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Ο 46χρονος Ντέισελμπλουμ, με σπουδές στην αγροτική οικονομία (διατηρεί ακόμη φάρμα εκτροφής χοίρων) στην Ολλανδία και την Ιρλανδία, θεωρείται «αγγλόφιλος» και, αν και μέλος του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας, αυστηρός υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει δώρα. Όλοι πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους», είναι μία από τις πιο γνωστές τοποθετήσεις του για την ευρωπαϊκή πολιτική. Ο νέος «Mr Euro» προέρχεται άλλωστε από μία εκ των πέντε χωρών της Ευρωζώνης με αξιολόγηση «ΑΑΑ».

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.