Ορκίστηκε για δεύτερη φορά ο αμερικανός Πρόεδρος

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/89000C1EF87186D8F2F038A0A5AB5E08.jpg«Το έθνος πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Είμαστε φτιαγμένοι για αυτή τη στιγμή και θα την αδράξουμε, αρκεί να το κάνουμε μαζί» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την ορκωμοσία για τη δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο, αναφερόμενος στην ανάγκη ενότητας και πολιτικής συνεργασίας ενώπιον των «δύσκολων επιλογών» της επόμενης τετραετίας σε σειρά καίριων ζητημάτων. Η τελετή μπροστά στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον διεξήχθη παρουσία 700.000 ατόμων, τα οποία παρακολούθησαν τη Μπιγιονσέ να ψάλλει τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ.

«Αδράξτε τη στιγμή, συνεχίζουμε το ταξίδι» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, στην εναρκτήρια ομιλία της δεύτερης προεδρικής θητείας του. Από τα σκαλιά του Καπιτωλίου, ο αμερικανός Πρόεδρος, απευθυνόμενος στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τον επευφημούσαν, διεμήνυσε πως «οι δυνατότητες της Αμερικής είναι απεριόριστες».

Ο Ομπάμα μίλησε για τη δεκαετία των πολέμων που τελείωσε και την αρχή της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη στήριξης της μεσαίας τάξης.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτύχουν όταν οι λίγοι που γίνονται όλο και λιγότεροι τα πάνε καλά και οι πολλοί που γίνονται όλο και περισσότεροι μόλις που τα βγάζουν πέρα» διεμήνυσε ενώπιον του πλήθους, δίνοντας το στίγμα της νέας θητείας του: έμφαση στην ευημερία της μεσαίας τάξης που καλείται να επωμιστεί (αν δεν υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο) το βάρος της προσαρμογής.

Παράλληλα, δίνοντας ένα στίγμα της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει στη δεύτερη τετραετία του, ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν τη δημοκρατία σε όλο τον πλανήτη, ενεργώντας εκ μέρους εκείνων που λαχταρούν την ελευθερία.

Επειτα από μια σύντομη αναφορά στο παρελθόν και στις αξίες που χαρακτηρίζουν το αμερικανικό έθνος, ο Μπαράκ Ομπάμα αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο έργο που θα πρέπει να γίνει τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Το αίτημα για ζωή, ελευθερία και επιδίωξη της ευτυχίας, όπως είχε διατυπωθεί από τους πατέρες του έθνους, είναι ζωντανό» είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή η γενιά ξεκινά το ταξίδι για να γεφυρώσει τα λόγια των προπατόρων με την πραγματικότητα του καιρού μας».

«Είμαστε φτιαγμένοι για αυτή τη στιγμή και θα την αδράξουμε, αρκεί να την αδράξουμε μαζί», τόνισε, ενώ συνεχώς επανερχόταν στην ανάγκη της ενότητας.

Ως βασικούς άξονες της δεύτερης θητείας του έθεσε, μεταξύ άλλων, την οικονομία, την οποία θα συναντήσει μπροστά του τις αμέσως επόμενες εβδομάδες με τις δύσκολες αποφάσεις για το όριο χρέους και τις περικοπές, την υποστήριξη της δημοκρατίας σε όλο τον πλανήτη, την απειλή της κλιματικής αλλαγής και το καλωσόρισμα των μεταναστών στις ΗΠΑ.

Η ευημερία της μεσαίας τάξης, ένας από τους κεντρικούς άξονες της προεκλογικής του εκστρατείας, και ένα θέμα στο οποίο επανέρχεται με κάθε ευκαιρία μετά τις εκλογές, είναι – όπως είπε – βασική προτεραιότητα.

«Πάνω στους ώμους της μεσαίας τάξης πρέπει να στηριχτεί η ευημερία», επισήμανε και απηύθυνε μήνυμα στους πολιτικούς ζητώντας ουσιαστικότερη πολιτική και «όχι θέαμα, όχι αλληλοκατηγορίες αντί λογικού διαλόγου».

Σε ό,τι αφορά τα διεθνούς κλίμακας ζητήματα, ο Πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει τη δημοκρατία σε όλο τον πλανήτη και θα συμπαρασταθεί σε όλους όσοι τη λαχταρούν «στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία».

Η ορκωμοσία

Ο Μπαράκ Ομπάμα άρχισε την Κυριακή επισήμως τη δεύτερη τετραετή θητεία του στην Προεδρία των ΗΠΑ, με μια ιδιωτική ορκωμοσία που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο σε κλειστό κύκλο, επειδή το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει πως η τελετή αυτή πρέπει να διεξάγεται στις 20 Ιανουαρίου.

Τη Δευτέρα ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε τον όρκο σε δημόσια τελετή έξω από το Καπιτώλιο. Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί – περίπου 700.000 – κατέκλυσαν το κέντρο της Ουάσινγκτον ακούγοντας τον Ομπάμα να δίνει δημοσίως τον όρκο κάτω από τον λευκό τρούλο του Καπιτωλίου, εγκαινιάζοντας τη δεύτερη προεδρική θητεία του.
Οι επίσημοι έλαβαν τις θέσεις τους και η οικογένεια του Μπαράκ Ομπάμα προσήλθε στο Καπιτώλιο κάτω από τα φλας των φωτογράφων.

Πρώτος ορκίστηκε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενώπιον της δικαστού Σόνια Σοτομαγιόρ, και εν συνεχεία ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε για δεύτερη φορά τον όρκο της προεδριας στην ειδικά διαμορφωμένη σκηνή που είχε στηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

«Εγώ, ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, θα διαφυλάξω, θα προστατεύσω και θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο ο αμερικανός Πρόεδρος.

TA NEA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.