Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των άστεγων και των άπορων κατοίκων της Αττικής, οι οποίοι συγκεντρώνονται καθημερινά στο προαύλιο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) για να πάρουν λίγο ψωμί και ένα πιάτο φαγητό.

Εδώ και λίγους μήνες, οι Ελληνες πολίτες που επισκέπτονται το κεντρικό συσσίτιο του δήμου είναι περίπου όσοι και οι μετανάστες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα σε εκείνους που περιμένουν υπομονετικά στην ουρά βρίσκονται περιποιημένοι οικογενειάρχες, καλλιτέχνες και ηλικιωμένοι από «καλές» περιοχές, όπως το Κολωνάκι.

«Το ποσοστό των Ελλήνων που απευθύνονται στο ΚΥΑΔΑ αγγίζει σήμερα το 50%, ενώ το προφίλ των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια έχει αλλάξει σημαντικά. Πλέον έχουμε απέναντί μας τον άστεγο ή τον πεινασμένο και εξαθλιωμένο άπορο. Καλοβαλμένες κυρίες, νέοι με μοντέρνα ρούχα, άνθρωποι με κοστούμια που είχαν το δικό τους σπίτι, τη δουλειά τους και έρχονται σε εμάς έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να επιβιώσουν» λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ Γιώργος Αποστολόπουλος.

Στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων καταφεύγουν καθημερινά και κάτοικοι άλλων περιοχών, όπως η Νέα Σμύρνη, η Ηλιούπολη, ακόμα και η Κηφισιά, που προτιμούν να πάρουν φαγητό από το συσσίτιο του ΚΥΑΔΑ για να μην «εκτεθούν» σε συγγενείς, γείτονες και φίλους. «Υπάρχουν άνθρωποι υπερήφανοι, που ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια, και λένε στο περιβάλλον τους ότι παίρνουν τρόφιμα για να τα δώσουν σε φτωχές οικογένειες. Καθημερινά δίνουμε 1.300 μερίδες φαγητού, ενώ, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, παραδίδουμε δέματα με είδη πρώτης ανάγκης σε άτομα που χρειάζονται στήριξη» αναφέρει ο κ. Αποστολόπουλος.

Αυτήν την περίοδο ο Δήμος Αθηναίων αναζητεί χώρους που θα λειτουργήσουν ως Κέντρα Ημέρας και Νύχτας για τους αστέγους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καλύψουν κάποιες βασικές ανάγκες ή να κοιμηθούν εκεί για ένα δυο βράδια. «Σε αυτούς τους χώρους οι άστεγοι θα μπορούν να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους, να ξεκουραστούν ή να φιλοξενηθούν προσωρινά, μέχρι να γίνουν δεκτοί σε κάποιον ξενώνα ή να βρουν ένα καλύτερο κατάλυμα» εξηγεί ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ.

Γεράσιμος Κόντος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.