Σαρωτικές αλλαγές στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αναμένονται με το σχέδιο Αθηνά- Ποιά τμήματα κλείνουν, ποια συγχωνεύονται και ποια ενισχύονται

http://2.bp.blogspot.com/-6uuy7u3dMRk/UPZog6QiioI/AAAAAAAAGeY/Tzj6kYUXFy8/s1600/%25CE%25A4%25CE%2595%25CE%2599-.jpgΣτο στόχαστρο είναι τα οικονομικά τμήματα του ΤΕΙ Κοζάνης, που όπως φαίνεται θα συγχωνευθούν (πιθανότατα το τμήμα Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών με το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων), το τμήμα Μαιευτικής, για το οποίο αν δεν βρεθούν επιπλέον χρήματα για έκτακτο διδακτικό προσωπικό θα κλείσει, τα δύο τμήματα του ΤΕΙ Γρεβενών Επιχειρησιακής Πληροφορικής και Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία που συζητείται να συγχωνευθούν και να μεταφερθούν στην Κοζάνη.

Κερδισμένα φαίνεται να είναι τα τμήματα της ΣΤΕΦ στην Κοζάνη, καθώς το Υπουργείο Παιδείας εκτιμά πως υπάρχει καλή σύνδεση με την τοπική οικονομία, τα τμήματα Γεωπονίας στη Φλώρινα, καθώς διαφαίνεται στροφή της οικονομίας στον πρωτογενή τομέα και το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου στην Καστοριά. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τις συζητήσεις της διοίκησης του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας με το Υπουργείο Παιδείας, με τη διευκρίνιση πως το Υπουργείο αναμένεται να ανοίξει οριστικά τα χαρτιά του εντός της εβδομάδας με τη δημοσίευση του σχεδίου Αθηνά.

Στο μεταξύ έγινε η επίσημη παρουσίαση του νέου Συμβουλίου Ιδρύματος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, του νέου θεσμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για όργανο το οποίο δεν αντικαθιστά τα υπάρχοντα όργανα του ιδρύματος καθώς τόσο ο θεσμός του Πρύτανη (Προέδρου) και της Συγκλήτου (Συμβούλιο) θα συνεχίσουν να υφίστανται και να είναι αυτοί που θα «τρέχουν» καθημερινά το ΤΕΙ. Μάλιστα, η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Πρύτανη είναι σε εξέλιξη καθώς μέχρι τα 4 Φεβρουαρίου όσοι επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλλουν την υποψηφιότητα τους.

Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Βέργαδος, τα εξωτερικά μέλη είναι ο Δημήτρης Γάκης (Δ/ντης ΕΣΥ, μονάδα μεταμοσχεύσεων Γ.Ν. Θεσσαλονίκης), ο Εμμανουήλ Καρακάσης (εκπρόσωπος Οικονομικού Επιμελητηρίου), ο Αντώνης Νίκου (Δ/ντης ΔΕΗ, Υποστήριξη Ορυχείων) ενώ εσωτερικά μέλη είναι οι Στέργιος Μαρόπουλους (ΣΤΕΦ), Παρασκευή Μητλιάγκα (ΣΤΕΓ), Αντώνιος Μπίσμπας (ΣΤΕΦ), Ευστάθιος Ταμουτσίδης (ΣΤΕΓ), Νικόλαος Τσούνης (Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου Καστοριάς), Γεωργία Χαριτούδη (ΣΔΟ) και Βάια Οικονόμου (εκπρόσωπος φοιτητών).

Ο κ. Βέργαδος τόνισε πως το νέο όργανο έχει ως στόχο να συνδράμει στη διοίκηση του Ιδρύματος και μεριμνά για την τήρηση των νόμων και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Κύρια αποστολή είναι η χάραξη της στρατηγικής του Ιδρύματος ενώ εγκρίνει τον προϋπολογισμό, των απολογισμό και τον ετήσιο προγραμματισμό.

Ειδικά το πρώτο Συμβούλιο Ιδρύματος θα πρέπει να:

– Εγκρίνει τον οργανισμό του Ιδρύματος,
– Να αποφασίσει τον εσωτερικό κανονισμό,
– Να εκφράσει γνώμη για την έκδοση Π.Δ. με το οποίο συνιστώνται οι σχολές του ιδρύματος, μετατροπή τμημάτων, συγχωνεύσεις κτλ.

Για το τελευταίο πάντως ο κ. Βέργαδος εκτιμά πως «φαίνεται η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περιμένει την κατάρτιση των οργανισμών του ΤΕΙ και προτίθεται να εφαρμόσει άμεσα το σχέδιο Αθηνά , το οποίο ίσως προβλέπει συγχωνεύσεις ή και κατάργηση τμημάτων και σχολών, χωρίς τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια για μια ουσιαστική και χωρίς δεσμεύσεις συζήτηση».

Στο σχέδιο Αθηνά αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Γιώργος Χαραλαμπίδης τονίζοντας πως «το Υπουργείο έχει την πρόθεση να συμμαζέψει- κατά την άποψη του- την τριτοβάθμια εκπαίδευση με συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Σε συζητήσεις που είχαμε με το Υπουργείο φαίνεται πως στοχοποιούνται τα τμήματα Οικονομικών και Πληροφορικής ενώ πρόβλημα έχουν και τα τμήματα, που δεν έχουν επαρκές μόνιμο διδακτικό προσωπικό καθώς θα υπάρχει δραματική μείωση της χρηματοδότησης».

Δείτε το ρεπορτάζ του West Channel με όλες τις δηλωσεις:

Το σχέδιο Αθηνά αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και η ισχύ του να είναι από το μηχανογραφικό της νέας χρονιάς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ
xronos-kozanis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.