Επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην υπάρξουν φαινόμενα αποχώρησης βουλευτών

Χωρίς συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα κατέληξε ο κύκλος διαβουλεύσεων που ανέλαβε ο Πρόεδρος του Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σχετικά με τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί την Πέμπτη κατά τη συζήτηση των προτάσεων σύστασης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης («Προανακριτικής») για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Αυτό καταδεικνύει τελικά πως τα πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να δρουν με βάση το κομματικό συμφέρον και σε καμία περίπτωση με την απόδοση ευθυνών, έτσι ώστε να γνωρίζει ο έλληνας πολίτης ποιοί είναι εκείνοι που τον οδήγησαν στην εξαθλίωση που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν πλέον.

Όπως γράφει το newsit.gr, τα κόμματα της συγκυβέρνησης αποφάσισαν να προτείνουν στην Ολομέλεια της Βουλής, το σχήμα που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τρεις κύκλους ψηφοφοριών, που θα αντιστοιχούν στην κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί: Η πρώτη ψηφοφορία θα αφορά την πρόταση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, για παραπομπή μονάχα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης (μία κάλπη), η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου (δύο κάλπες) και η τρίτη ψηφοφορία θα αφορά την πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, προσυπογραφόμενη και από τη Χρυσή Αυγή, για παραπομπή των κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Σε κάθε περίπτωση, την τελική, τυπική απόφαση για την ακολουθητέα μεθοδολογία, θα λάβει αύριο το πρωί η Ολομέλεια της Βουλής, σε μια μη ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μετά την έναρξη της συνεδρίασης (10 π.μ.).

Θα ακολουθήσει στη συνέχεια η συζήτηση των τριών προτάσεων, με τη συμμετοχή και όσων από τους εγκαλούμενους πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς επιθυμούν να αναπτύξουν τη θέση τους ενώπιον του Σώματος (κατά την αυριανή συνεδρίαση, θα εμφανιστεί σίγουρα ο Ευαγγ. Βενιζέλος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ δεν αποκλείεται και εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου). Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή των μαραθώνιων ονομαστικών ψηφοφοριών, που θα ξεκινήσουνε κατά τις 6 μ.μ.

Η συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και η διαβούλευση που ακολούθησε, κατέγραψαν μονάχα διακομματική συμφωνία να συζητηθούν οι τρεις προτάσεις την ίδια μέρα και συνεδρίαση (και όχι σε διαφορετικές ημερομηνίες). Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διεξαγωγή μίας ψηφοφορίας με τέσσερις κάλπες, ή με μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο που θα περιλαμβάνει όλα τα εγκαλούμενα πρόσωπα και τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.

Σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποφυγή φαινομένων αποχώρησης κάποιου κόμματος από τη συνεδρίαση (όπως είχε γίνει κατά το παρελθόν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σε συζήτηση αντίστοιχης πρότασης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου), και η εξασφάλιση του δικαιώματος των βουλευτών στη «μυστικότητα της ψήφου» (που εξασφαλίζεται μονάχα αν ο βουλευτής φτάσει μέχρι την κάλπη). Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να του εκθέσει τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κίνδυνο «παραβίασης του Συντάγματος που επιβάλλει τη μυστικότητα της ψήφου», χωρίς ωστόσο εκ των πραγμάτων να είναι σε θέση να αλλάξει την κατεύθυνση των κομμάτων της κυβέρνησης.

Η συμπολίτευση ξεκίνησε με πρόταση για ψηφοφορία με τρεις κάλπες (η κάθε κάλπη για κάθε πρόταση) και κατέληξε αποδεχόμενη την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τη διενέργεια τριών κύκλων ψηφοφοριών. Η στάση της συμπολίτευσης εδράζεται στην προϊστορία των Προανακριτικών Επιτροπών και στην τυπική εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος ορίζει πως η ψηφοφορία γίνεται επί συγκεκριμένων προτάσεων παραπομπής των εγκαλούμενων προσώπων (που περιλαμβάνουν το πολιτικό και νομικό τους σκεπτικό) και όχι απλώς για τα ονόματά τους.

Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένονται και η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ την Πέμπτη το πρωί, που θα ασχοληθεί με την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα κατά την σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.