«Απαράδεκτο περιστατικό» λέει ο Κάμερον

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/3A5643826AA2BAA11D4C89AF28C19220.jpgΑπό αλογίσιο κρέας ήταν τα μπιφτέκια που η βρετανική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Tesco πωλούσε ως βοδινά. Η Tesco -στην οποία η υπόθεση αναμένεται να κοστίσει τόσο σε κύρος, όσο και σε έσοδα- απέσυρε, μετά την αποκάλυψη, ποσότητα μπιφτεκιών από τα καταστήματά της σε Ιρλανδία και Βρετανία. Έρευνα πραγματοποιείται για το πώς κατέληξε στα μπιφτέκια το αλογίσιο κρέας. «Απαράδεκτο» χαρακτήρισε το περιστατικό ο Ντέιβιντ Κάμερον.

«Οι πολίτες της χώρας μας ανησύχησαν, όταν διάβασαν το πρωί ότι ενώ θεωρούσαν ότι αγόραζαν βοδινό κρέας, στην πραγματικότητα αγόραζαν κάτι που περιείχε κρέας αλόγου» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, ζήτησε να πραγματοποιηθεί επείγουσα έρευνα από την Βρετανική Υπηρεσία Διατροφικών Προτύπων.

Μετά από ελέγχους, βρέθηκε ότι βοδινά μπιφτέκια περιείχαν γενετικό υλικό αλόγων. Το προϊόν είχε παραχθεί σε δύο εργοστάσια στην Ιρλανδία και ένα στη Βρετανία και πωλείτο τόσο σε υποκαταστήματα της Tesco, όσο και σε άλλα καταστήματα λιανικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας.

Οι ιρλανδικές αρχές ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο μέρος των μπιφτεκιών περιείχε DNA αλόγου σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, σε ένα τουλάχιστον δείγμα βρέθηκε ότι γενετικό υλικό αλόγων αποτελούσε το 29% του περιεχομένου.

Συνολικά εξετάστηκαν 27 βοδινά μπιφτέκια. Τα δέκα περιείχαν ίχνη DNA αλόγου, ενώ τα 23 περιείχαν ίχνη χοιρινού DNA.

Η υπόθεση προκαλεί προβληματισμό κι αμηχανία στην αλυσίδα, που πασχίζει να αναστρέψει την πτώση του μεριδίου αγοράς της βελτιώνοντας την εικόνα της σε ό,τι αφορά την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει.

«Συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον προμηθευτή για να αντιληφθούμε άμεσα πώς συνέβη αυτό και πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά» ανέφερε η Tesco σε ανακοίνωσή της.

Το κρέας αλόγου δεν θεωρείται ότι αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, αλλά για πολιτισμικούς λόγους δεν τρώγεται στη Βρετανία, ούτε στην Ιρλανδία.

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.