Δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν αναμένονται την Παρασκευή

Συνεδριάζει το ΔΝΤ για τις δόσεις προς την ΕλλάδαΣυνεδριάζει στις 17.00 απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με αντικείμενο την έγκριση της εκταμίευσης των δόσεων που υπολείπονται προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Μετά τη συνεδρίαση αναμένεται η δημοσιοποίηση της Εκθεσης του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, η οποία συμπεριλαμβάνει Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA).

To σημείο που ενδιαφέρει την Ελλάδα, εκτός από το θέμα του χρέους, είναι ο προσδιορισμός των μέτρων για τη διετία 2015 – 2016 από την πλευρά του Ταμείου (η Κομισιόν τα τοποθετεί στα 4 δισ. ευρώ), τα οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να διευκρινιστούν ως το τέλος Μαρτίου 2013.

Αυτό που μένει να φανεί είναι το είδος των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν. Θα γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα να καλυφθεί το κενό με έσοδα που θα προέλθουν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ή θα απαιτηθούν νέες περικοπές;

Ενδιαφέρον σημείο είναι και η τοποθέτηση του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το 2015 και μετά.

Την Παρασκευή αναμένονται δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Πόουλ Τόμσεν, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης από τα κεντρικά γραφεία του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Ακολουθεί τη Δευτέρα η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται η οριστική έγκριση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από την ευρωπαϊκή πλευρά. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση, ανέφερε ότι στο Euroworking Group της περασμένης Δευτέρας έγινε θετική αξιολόγηση των προαπαιτούμενων δράσεων, άρα άνοιξε ο δρόμος για τη δόση.

Τον Μάρτιο η επίσημη αξιολόγηση

Εν τω μεταξύ, τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ελέγχουν στην Αθήνα την ορθή υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων και προετοιμάζουν το έδαφος για την έλευση των επικεφαλής των κλιμακίων τον Φεβρουάριο.

Ηδη την εβδομάδα που πέρασε στελέχη του ταμείου ESM συζήτησαν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνο Τσακλόγλου σειρά θεμάτων, ανάμεσα στα οποία τα χαρακτηριστικά και ο τρόπος λειτουργίας του Ειδικού Λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις.

Μετά την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ το αργότερο ως τις αρχές Φεβρουαρίου, ακολουθούν δύο ισόποσες δόσεις 2,8 δισ. ευρώ η καθεμία, οι οποίες έχουν εγκριθεί πολιτικά από το Eurgroup του Δεκεμβρίου.

Για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου το βασικό προαπαιτούμενο είναι το τριετές πλαφόν δαπανών για το στενό και ευρύτερο Δημόσιο, ενώ για τη δόση του Μαρτίου (επίσης 2,8 δισ. ευρώ) τα πράγματα δυσκολεύουν: τα προαπαιτούμενα είναι ο καταρτισμός και η κάλυψη των τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο, η καταμέτρηση του πλεονάζοντος προσωπικού και η νέα μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Το Μάρτιο η τρόικα θα κάνει πλήρη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στην Αθήνα. Η θετική κατάληξη των διαβουλεύσεων ως το τέλος του μήνα είναι απαραίτητη για την έγκριση της δόσης του Απριλίου, ύψους 6 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο της νέας αξιολόγησης αναμένεται ότι θα βρεθούν η εφεδρεία και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Παπαστάθης Αργύρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.