Σε μία ιδιαίτερη στιγμή που το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται τρία υπουργεία ανέλαβαν κοινή δράση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, υπάρχουν περισσότεροι από 26 εκατ. άνεργοι στην Ευρώπη, ενώ το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας έχει εκτοξευτεί στο 26%.

Έτσι παρουσιάστηκε χθες το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον υφυπουργό Εργασίας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων:

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων προκρίνει δράσεις, όπως η πρακτική άσκηση των φοιτητών, ανάμεσα σε άλλες, των σπουδαστών, των αποφοίτων των ΙΕΚ, των σπουδαστών των ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού με την επιδότηση θέσεων πρακτικής και απασχόλησης. Δημιουργεί, ενισχύει γραφεία διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και προκρίνει τη σύσταση μονάδων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Είναι δράσεις για την ενίσχυση των σπουδαστών, των φοιτητών, των νέων στην προσπάθειά τους για την είσοδο στην αγορά εργασίας, για την απόκτηση πολύτιμης εργασιακής εμπειρίας σχετικής με τα αντικείμενα των σπουδών τους, για την αφομοίωση γνώσεων, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, στην είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Είναι ένα συνολικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό: 138 εκ. ευρώ περίπου και ωφελούμενο πληθυσμό γύρω στους 280.000 νέους και νέες.

Δεν χρειάζονται τυμπανοκρουσίες. Αυτό που πρωτίστως χρειάζεται είναι ενημέρωση και πληροφόρηση των δυνητικών δικαιούχων αυτών των πολιτικών για την πρόσβαση τους στα οφέλη και στις παροχές που μπορούν να αποκτήσουν με τη συμμετοχή τους σε αυτά τα προγράμματα.

Ο κ. Γιάννης Βρούτσης σημείωσε:

Σε αυτά τα δυσθεώρητα, πρωτοφανή επίπεδα, η ανεργία ακυρώνει οικογενειακούς προγραμματισμούς, αποδιοργανώνει την προσωπική ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας,δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή και αναδύει φαινόμενα  περιθωριοποίησης και απομονωτισμού.

Ειδικά για τους νέους, όμως, η ανεργία (στο 57,6% το Σεπτέμβριο του 2012) και η παρατεταμένη διάρκεια μετάβασής τους από την εκπαίδευση στην απασχόληση, έχει πολλαπλές διαστάσεις.

Οικονομικές και αναπτυξιακές, γιατί οι νέοι αποτελούν μια μεγάλη αναξιοποίητη δεξαμενή εργατικού δυναμικού και ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας στερείται των ικανοτήτων, των νέων ιδεών και της δημιουργικότητας του πιο δυναμικού τμήματος του πληθυσμού. Περισσότερα από 150 δις ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στον 1,2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι οικονομικές απώλειες από την ανεπαρκή ενσωμάτωση των νέων στην οικονομία. Οι αντίστοιχες απώλειες για την Ελλάδα προσεγγίζουν το 2% του ΑΕΠ.

O κ. Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε πως:

Για την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας χρησιμοποιούνται τέσσερα προγράμματα του ΕΣΠΑ: το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα», αλλά και το «Αποθεματικό  Απροβλέπτου». Ο συνδυασμός επιμέρους δράσεων αυτών των τεσσάρων προγραμμάτων συνθέτουν την πρωτοβουλία που σήμερα σας παρουσιάζουμε.

Θέλω να κάνω σαφές, ότι επειδή τα προγράμματα αυτά σχεδιάστηκαν το  2005-2006, σ’ ένα διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, κρίθηκε απαραίτητο να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση των προγραμμάτων, της δομής τους και της φιλοσοφίας τους. Ειδικά, όσον αφορά στα προγράμματα «Κοινωνικού Ταμείου» θεωρήθηκε απαραίτητο να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των κανονισμών, δυνατότητα χρηματοδότησης προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας και ένταξης δράσεων προνοιακού χαραχτήρα.

 

www.antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.