Με στόχο να ανακοπεί το τσουνάμι της ανεργίας, η κυβέρνηση την προσεχή Πέμπτη ανακοινώνει πέντε νέα προγράμματα που θα καλύψουν 60.000 θέσεις εργασίας και κατάρτισης για ισάριθμους ανέργους εντός του 2013.

Για την υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων έχουν προβλεφθεί 350.000.000 ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, ενώ όλες οι θέσεις θα καλυφθούν από νέους ανέργους έως 35 ετών.

Αν και τα ανάλογα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα καθ’ όλη την περίοδο των Μνημονίων δεν πέτυχαν τον σκοπό τους, δηλαδή να μειώσουν την ανεργία, η έλλειψή τους έχει υπολογιστεί ότι θα εκτόξευε το ποσοστό των ανέργων επιπλέον 6%.

Αναλυτικότερα, τα πέντε νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι:

1. ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 174.900.000 ευρώ και αφορά 45.000 ανέργους. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν άνεργοι έως 29 ετών, απόφοιτοι Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι πτυχιούχοι θα πρέπει να έχουν πάρει το πτυχίο τους 36 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης.

Το πρόγραμμα έχει τρία στάδια:

·Κατάρτιση έως 100 ώρες (σε συγκεκριμένες ειδικότητες).

·Πρακτική άσκηση με εργασιακή εμπειρία (τύπου stage) για πέντε μήνες.

·Δυνατότητα παραμονής του απασχολουμένου στην επιχείρηση για άλλους 12 μήνες μετά το 5μηνο της πρακτικής άσκησης. Σε αυτή την περίπτωση, οι εργοδότες θα έχουν πλήρη απαλλαγή από το κόστος των εργοδοτικών εισφορών, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν με κανονικό μισθό τους εργαζομένους που θα κρατήσουν. Στο 5μηνο της πρακτικής άσκησης, οι άνεργοι θα έχουν μόνο ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαγγελματικό κίνδυνο, όχι για σύνταξη.

Ο χρόνος κατάρτισης θα είναι αμειβόμενος (έως 8 ευρώ/ώρα), ενώ το 5μηνο της πρακτικής άσκησης θα παίρνουν 460 ευρώ τον μήνα (οι κάτοχοι πτυχίου) και 400 ευρώ τον μήνα (όσοι έχουν βγάλει λύκειο και επαγγελματική σχολή).

Προτεραιότητα έχουν οι επιχειρήσεις από τον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, τις νέες τεχνολογίες, την ενέργεια, τη ναυτιλία και τις υπηρεσίες Υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

2. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Απευθύνεται σε 7.000 ανέργους έως 35 ετών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει στα 91.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 70.000.000 θα διατεθούν για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τα 21.000.000 για τη συμβουλευτική υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών.

3. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

Το πρόγραμμα αφορά 3.000 ανέργους ηλικίας έως 35 ετών, οι οποίοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης για την ίδρυση επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα. Με προϋπολογισμό που φτάνει τα 12.800.000 ευρώ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν π.χ. για να καταρτιστούν σε θέματα επιχειρηματικότητας και διαχείρισης αγροτικής μονάδας.

4. ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Αφορά 1.200 ανέργους ηλικίας έως 30 ετών για μία διετία. Οι θέσεις θα καλυφθούν σε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, κέντρα υποδοχής αστέγων κ.ά.). Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 40.000.000 ευρώ.

5. ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Απευθύνεται σε 3.200 άνεργους επιστήμονες έως 30 ετών (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς κ.ά.), που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 15.000.000 ευρώ. Οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε έργα πολιτιστικών υποδομών, καθώς και σε υπηρεσίες φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, αντιμετωπίζοντας έτσι τις ανάγκες επιμήκυνσης του ωραρίου λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.