Πολυμήχανοι Βολιώτες «υποκατέστησαν» το ευρώ υιοθετώντας τη δική τους εναλλακτική νομισματική μονάδα πίστωσης, την ΤΕΜ. Η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα είναι ένας διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, την οποία επινόησαν οι Βολιώτες προκειμένου να παρέχεται βοήθεια στα αδύναμα οικονομικά μέλη της κοινωνίας.

Σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναφέρει: «Στον Βόλο, την πόλη-λιμάνι που σφύζει από ζωή στους πρόποδες του Πηλίου, στην καρδιά της πιο εύφορης πεδιάδας της Ελλάδας, οι ντόπιοι επινόησαν έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, υιοθετώντας τη δική τους εναλλακτική νομισματική μονάδα πίστωσης, την ΤΕΜ».

Αναλυτικότερα, πρόκειται για ένα ιδιότυπο δίκτυο ανταλλακτικής οικονομίας που αποτελείται, σύμφωνα με τους διοργανωτές, από περίπου 1.300 χρήστες και το οποίο βασίζεται σε ένα εικονικό νόμισμα, την επονομαζόμενη Τοπική Εναλλακτική Μονάδα. Καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, εργοστάσια και επιχειρήσεις έχουν προσχωρήσει στο σύστημα παρέχοντας αγαθά και υπηρεσίες αντί μονάδων ΤΕΜ!

Πάντως, η ΤΕΜ είναι μια μονάδα πίστωσης, η οποία δεν έχει υλική μορφή. Με την εγγραφή του στο δίκτυο το κάθε μέλος λαμβάνει αυτομάτως 300 μονάδες πίστωσης -χωρίς την επιβάρυνση τόκου- με τις οποίες μπορεί να αγοράσει τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρουν τα υπόλοιπα μέλη. Ο λογαριασμός και οι συναλλαγές του κάθε μέλους καταγράφονται σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ενώ όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο εξυπηρετούνται με κουπόνια. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα αγαθό αξίας 100 ευρώ, πληρώνει το 70% της τιμής με ευρώ και το υπόλοιπο 30% με ΤΕΜ (σαν έκπτωση) καθώς ο έμπορος είναι υποχρεωμένος να καλύψει το κόστος παραγωγής του αγαθού και τον ΦΠΑ.

Οπως είπε στην «Espresso» ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, «η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ) έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής και αναγνωρίζει ότι μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των πολιτών που βιώνουν την οικονομική κρίση, αλλά και στη δημιουργία ενός πλαισίου που θα ενθαρρύνει την τοπική επιχειρηματικότητα και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού προς όφελος της πόλης και των πολιτών. Σε μια εποχή που στη χώρα μας η ανεργία και η ανέχεια καλπάζουν, η δημοτική αρχή Βόλου αντιμετωπίζει θετικά οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες λαμβάνονται στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας της, ενώ ενθαρρύνει και αναζητεί με τη σειρά της νέες ιδέες και λύσεις που θα συγκλίνουν στον ίδιο σκοπό».

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.