Επιστημονικά ανεκτίμητο πέτρωμα

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/D52899DDF682D07F1A1A7275C6D741B2.jpgΣκούροχρωμο πέτρωμα από τον Άρη που βρέθηκε στην Σαχάρα έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες με την ιδιαιτερότητά του: Το πέτρωμα, με το παρατσούκλι «Μαύρη Καλλονή» και μέγεθος μπάλας του μπέιζμπολ, είναι σπάνιο τόσο λόγω της ηλικίας του -πάνω από δύο δισεκατομμύρια έτη- όσο και του περισσότερου νερού που περιέχει σε σύγκριση με άλλα πετρώματα που προέρχονται από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Τα περισσότερα ξένα σώματα που πέφτουν στη Γη προέρχονται από τη Ζώνη των Αστεροϊδών, αλλά η προέλευση λίγων από αυτά φτάνει μέχρι τη Σελήνη ή τον Άρη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χτυπήματα μετεωριτών στη Σελήνη και τον Άρη μπορούν να αποκολλήσουν κομμάτια του εδάφους τους και να τα στείλουν στο διάστημα -και έπειτα να φτάσουν έτσι στη Γη.

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί περίπου 65 πετρώματα στη Γη που θεωρούνται αρειανά, κυρίως στην Ανταρκτική και τη Σαχάρα. Το αρχαιότερο από αυτά έχει ηλικία 4,5 δισ. ετών, λιγότερα από δέκα είναι ηλικίας 1,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα δεν ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια χρόνια.

Το εν λόγω πέτρωμα, με «επίσημο» όνομα NWA 7034, δώρησε Αμερικανός στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικό, ο οποίος με τη σειρά του το είχε αγοράσει πέρυσι από Μαροκινό έμπορο. Είναι το δεύτερο αρχαιότερο τέτοιο πέτρωμα που βρίσκεται στα χέρια των επιστημόνων.

Εκτός από την ηλικία της, η Μαύρη Καλλονή ενθουσιάζει τους επιστήμονες επειδή προκύπτει ότι έχει αλλοιωθεί από νερό. Αν και η ποσότητα νερού που απελευθερώθηκε κατά την υποβολή σε υψηλές θερμοκρασίες ήταν μικρή (περίπου 6.000 μέρη ανά εκατομμύριο), και πάλι υπερτερεί εκείνων που έχουν παρατηρηθεί σε άλλα πετρώματα.

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.