Ο βήχας αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα προβλημάτων ή παθήσεων που αφορούν το αναπνευστικό, αλλά δεν αποκλείεται να φανερώνει παθήσεις και σε άλλα συστήματα του οργανισμού.  Πρόκειται για ένα προστατευτικό αντανακλαστικό του σώματος, ώστε να απομακρυνθεί ο ερεθιστικός παράγοντας που τον προκαλεί.

Διάβασε για ποιους λόγους μας πιάνει βήχας, πώς θα ξεχωρίσεις τα είδη του και πώς θα τον αντιμετωπίσεις.

Τι προκαλεί βήχα

  • Παθήσεις του αναπνευστικού – κυρίως λοιμώξεις και αλλεργίες (βρογχικό άσθμα).
  • Εισρόφηση ξένου σώματος.
  • Ερεθιστικά ή τοξικά αέρια ( π.χ. καπνός τσιγάρου).
  • Χρόνια βρογχίτιδα.
  • Διάμεσες πνευμονοπάθειες (ετερογενής ομάδα νοσημάτων με κοινά χαρακτηριστικά, η οποία προσβάλλει τον διάμεσο ιστό που είναι κυρίως οι πνεύμονες και όχι οι βρόγχοι).
  • Βρογχεκτασίες (βλάβη των βρόγχων κατά την οποία δημιουργούνται κύστεις μετά από λοιμώξεις. Αυτή μπορεί να υπάρχει εκ γενετής).
  • Καρκίνος πνεύμονα.

Εκτός όμως από τις παθήσεις του αναπνευστικού, βήχα μπορούν να προκαλέσουν επίσης:

  • Η ιγμορίτιδα. Ο ερεθισμός του ρινοφάρυγγα, με τον οποίο επικοινωνούν ιγμόρεια, φάρυγγας και αυτιά –μέσα από τις ευσταχιανές σάλπιγγες – μπορεί να προκαλέσει βήχα. Το πρόβλημα λύνεται με την κατάλληλη θεραπεία.
  • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Καθώς στην παλινδρόμηση υπάρχει διαφυγή μέρους των περιεχομένων του στομάχου προς τον οισοφάγο, ενδέχεται μια πολύ μικρή ποσότητα να περάσει στην αναπνευστική οδό- στην τραχεία- και να προκληθεί βήχας.
  • Κάποια φάρμακα που δίνονται για την υπέρταση. Σε αυτήν την περίπτωση ο βήχας μπορεί να σταματήσει, αν αντικατασταθούν τα συγκεκριμένα φάρμακα.
  • Η καρδιακή ανεπάρκεια, γιατί προκαλεί πνευμονική συμφόρηση. Μιας και η συγκεκριμένη πάθηση δε θεραπεύεται, η αντιμετώπιση γίνεται με ρύθμισή της και με τη χορήγηση διουρητικών, ώστε να γίνει αποσυμφόρηση των πνευμονικών φλεβών και του αίματος που μαζεύεται στους πνεύμονες.
  • Διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις, όπως το στρες, όπου ο βήχας λειτουργεί σαν τικ. Ωστόσο ο βήχας πρέπει να διερευνάται, προκειμένου να αποκλειστεί κάποιο παθολογικό αίτιο.

Ο βήχας και οι μορφές με τις οποίες παρουσιάζεται

Ένας βήχας μπορεί να είναι ξηρός, παραγωγικός ή οξύς και ανάλογα με το είδος του αποκαλύπτει και την πάθηση που τον προκαλεί. Πώς θα τον ξεχωρίσεις:

Ο ξηρός βήχας παρουσιάζεται σε αλλεργίες ή βρογχικό άσθμα. Επίσης ξηρός βήχας μπορεί να παρουσιαστεί λόγω εισπνοής ερεθιστικών ή τοξικών αερίων ή μετά από ιώσεις.

Αν οφείλεται σε αλλεργία, αντιμετωπίζεται με αντιισταμινικά και αντιαλλεργικά φάρμακα, ενώ αν προέρχεται από βρογχικό άσθμα, με βρογχοδιασταλτικά.

Αν εμφανιστεί μετά από ιογενή λοίμωξη και διαρκέσει μόνο 2-3 μέρες, δεν πρέπει να σε ανησυχήσει. Αν όμως δεις να παρατείνεται, πρέπει να το διερευνήσεις. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση που ο ξηρός βήχας εμφανιστεί με παροξυσμική μορφή, είναι δηλαδή πολύ έντονος. Τότε πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς μπορεί να γίνει επικίνδυνος προκαλώντας κατάγματα πλευράς ή πνευμοθώρακα.

Ο παραγωγικός βήχας συνοδεύεται από πτύελα και συνήθως αποτελεί σύμπτωμα κοινών λοιμώξεων. Εμφανίζεται συχνότερα στους καπνιστές, οι οποίοι αναπτύσσουν χρόνια βρογχίτιδα (αυξημένη παραγωγή πτυέλων), που θεωρείται το πρώτο στάδιο της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Ο παραγωγικός βήχας δεν είν%